Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podmět (Po) - opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podmět (Po) - opakování"— Transkript prezentace:

1 Podmět (Po) - opakování
Jak se ptáme na podmět? Podmět rozlišujeme: 1. …………………….. – př. Slunce vyšlo nad lesy. 2. …………………….. a) ………………………… - Celý den pěkně hřálo. b) ………………………… - Zazpívala píseň. c) ………………………… - Vysílali to v rozhlase.

2 Podmět (Po) – opakování (řešení)
Jak se ptáme na podmět? Podmět rozlišujeme: 1. vyjádřený – př. Slunce vyšlo nad lesy. 2. a) nevyjádřený - Celý den pěkně hřálo. b) zřejmý se slovesného tvaru - Zazpívala píseň. c) všeobecný - Vysílali to v rozhlase.

3 Podmět - opakování Základem vyjádřeného podmětu bývá (slovní druh):
a) ……………………….. – Pes běhal po louce. b) ……………………….. – My jsme se vrátili. c) ………………………… – Raněný křičel. d) ………………………… – Tři se z výletu nevrátili.

4 Podmět – opakování (řešení)
Základem vyjádřeného podmětu bývá (slovní druh): a) 1……………………….. – Pes běhal po louce. b) 3……………………….. – My jsme se vrátili. c) 2………………………… – Raněný křičel. d) 4………………………… – Tři se z výletu nevrátili.

5 Podmět - opakování Podmět (jako každý vět. člen) může být:
a)……………….. - Maminka uklízela. b) ………………. – Naše maminka uklízela. c) ………………. – Maminka a babička uklízely. Uveď vlastní příklady: a) b) c)

6 Podmět – opakování (řešení)
Podmět (jako každý vět. člen) může být: a) holý - Maminka uklízela. b) rozvitý – Naše maminka uklízela. c) několikanásobný – Maminka a babička uklízely. Uveď vlastní příklady: a) b) c)

7 Přísudek (Př) - opakování
Jak se ptáme na přísudek ? ……………………….. Jaký slovní druh je základem přísudku? ……………….. - Zdeněk kreslí obrázek. ……………….. - Přišli jste brzy. Tento druh přísudku nazýváme slovesný (Přs). Může být: holý (Listí padalo.) rozvitý (Listí padalo na trávu.) několikanásobný (Stromy se kývají a naklánějí.)

8 Přísudek (Př) – opakování (řešení)
Jak se ptáme na přísudek ? Co dělá podmět? Jaký slovní druh je základem přísudku? Sloveso - Zdeněk kreslí obrázek. Sloveso – složený tvar - Přišli jste brzy. Tento druh přísudku nazýváme slovesný (Přs). Může být: holý (Listí padalo.) rozvitý (Listí padalo na trávu.) několikanásobný (Stromy se kývají a naklánějí.)

9 Přísudek (Př) - opakování
Uveď vlastní příklady: Př holý – Př rozvitý – Př několikanásobný –


Stáhnout ppt "Podmět (Po) - opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google