Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9., 31. 1. 3012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Poměry mezi větami hlavními ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace materiál je určen žákům 9. ročníku v rámci učiva o souvětí souřadném blíže popisuje, v jakém vztahu jsou dvě věty uvádí spojky, typické pro jednotlivé poměry uvádí konkrétní příklady souvětí

3 SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ POMĚRY MEZI VH souvětí s více než jednou hlavní větou

4 slučovací + O děj obou vět probíhá současně nebo po sobě O spojky: a, i, též, také, ani, pak, potom, hned – hned, jednak – jednak... O Lední medvědi patří mezi ohrožené šelmy, a jejich pohyb je monitorován. O Cesta hned stoupala do kopce, hned zase klesala do údolí k potoku.

5 stupňovací O druhá věta stupňuje význam první věty O spojky: ba, ba i, dokonce i, nejen – ale, nýbrž O Řidič nejen nezvládl řízení, ale dokonce vylétl do protisměru. O V dáli se zablýsklo, ba ozvalo se i mohutné hromobití.

6 odporovací x O druhá věta odporuje větě první, může vyjadřovat také nějaké omezení vůči ní O spojky: ale, avšak, však, nýbrž, leč, jenže, sice – ale, a přece... O Katka sice donesla pětku z chemie, ale rodiče ji nakonec pustili na diskotéku. O Na výletě jsme pořádně zmokli, a přece jsme se vrátili spokojení.

7 vylučovací v O jedna věta vylučuje platnost druhé, pokud platí jedna, druhá neplatí O spojky: nebo, anebo, buď – anebo, zdali – či O Mamince k narozeninám buď koupíme kytku, anebo upečeme čokoládový dort. O Začni se pořádně učit, nebo nenadávej na svoje známky z matematiky.

8 příčinný O druhá věta vyjadřuje příčinu první věty O spojky: nebo, vždyť, totiž O Kotě usnulo tvrdým spánkem, vždyť si celý den hrálo na zahradě. O Dnes babička upeče mazance, blíží se totiž Velikonoce.

9 důsledkový O druhá věta udává důsledek věty první O spojky: proto, a proto, tedy, a tak, tudíž... O Uhodily mrazy, a proto nezapomeň čepici a rukavice! O Požadované zboží nemáme skladem, tudíž vám nemůžeme vyhovět.

10 Použité zdroje O www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková."

Podobné prezentace


Reklamy Google