Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojky."— Transkript prezentace:

1 Spojky

2 jsou neohebný slovní druh, který spojuje větné členy nebo věty.
Definice Spojky (lat. konjukce) jsou neohebný slovní druh, který spojuje větné členy nebo věty. - Spojky vyjadřují mluvnický a významový poměr vět nebo členů.

3 Rozdělení spojek Spojky souřadicí (parataktické)
Spojky podřadicí (hypotaktické)

4 Spojky souřadicí Spojky slučovací - a, i, ani, ani-ani, jak-tak, hned-hned, jednak-jednak, zčásti-zčásti Spojky odporovací - ale, avšak, však, leč, nýbrž, naopak, jenomže, jenže, sice-ale, jistě-ale Spojky stupňovací - i, ba, ba i, nadto, dokonce, nejen-ale i, nejen-nýbrž i Spojky vylučovací - nebo, anebo, buď-nebo Spojky vysvětlovací - totiž, vždyť Spojky příčinné - neboť Spojky důvodové, důsledkové - proto, a proto, tak, a tak, tudíž, tedy Spojka souřadicí spojuje dva větné členy nebo věty v souvětí v souřadném poměru

5 Spojky podřadicí Spojky podřadicí připojují vedlejší věty v souvětí k větě hlavní v poměru podřadném. Spojky podřadicí: aby, jakmile, až, než, nežli, zatímco, když, kdyby, protože, poněvadž, jelikož, jestliže, -li, přestože, ačkoli, třebaže, i když, ač, že. Z podřadicích spojek se ke spojování větných členů se užívají téměř výhradně spojky přípustkové: Statečný, i když pošetilý plán.

6 doplň čárky: Musím jít do obchodu protože nemáme pečivo.
Přijď odpoledne k nám a půjdeme ven. Říkal že musí odejít v pět hodin. Chceš chleba nebo rohlíky? Chtěl jsem si koupit nový svetr ale žádný se mi nelíbil. Když bude pršet nemůžeme jít na koupaliště. Jakmile budu hotov zavolám ti.

7 doplňte vhodnou spojku:
1. … se snažil, neuspěl. 2. Byli dva, a … se nebránil. 3. … bylo teprve šest, byla tma. 4. Mluvil pravdu, … mu nikdo nevěřil. 5. … jej spatřila, rozzářila se štěstím. 6. … jsi to řekl hned, netrápil by ses tolik.

8 Doplňte vhodnou spojku
X

9 Tajenka Obsah tajenky se ukrývá ve čtvrtém sloupci:


Stáhnout ppt "Spojky."

Podobné prezentace


Reklamy Google