Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a."— Transkript prezentace:

1 Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Spojky (konjunkce) Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne:2.6. 2013 Metodický popis – anotace:Opakuje znalosti o spojkách, prezentace obsahuje i cvičení kontrolující porozumění učivu. SPOJKY (KONJUNKCE)

2  Spojují větné členy nebo věty a vyjadřují jejich významový či obsahový poměr  Nejsou samostatnými větnými členy  Patří k neohebným slovním druhům SPOJKY (KONJUNKCE)

3  Věty mohou být spojeny i jinými slovními druhy, např. vztažnými zájmeny (kdo, co, který, jaký, čí, jenž) nebo zájmennými příslovci (kde, kdy, odkud, kudy…) PAMATUJ!

4 1) Poměr slučovací a, i, nebo, či, ani, také, pak, potom i – i, ani – ani, ať - ať 2) Poměr stupňovací ba, ba i, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i 3) Poměr odporovací ale, avšak, však, nýbrž, leč, naopak 4) Poměr vylučovací nebo, anebo, buď – anebo 5) Poměr důsledkový proto, tedy, tudíž, a proto, a tedy, a tudíž, a tak, a proto 6) Poměr důvodový neboť, vždyť, totiž SPOJKY SOUŘADICÍ - PARATAKTICKÉ

5 Uvozují vedlejší věty a mohou vyjadřovat poměr: Příčinný – protože, poněvadž, jelikož… Účelový – aby Podmínkový – kdyby, jestliže, jestli, když… Přípustkový – ačkoliv, ač, přestože, i když, třebaže… Časový – když, jakmile, než… Obsahový – že, aby… SPOJKY PODŘADICÍ - HYPOTAKTICKÉ

6 1)Jednoduché a složené spojky – že, když, ať, než, když, zatímco… 2)Víceslovné – i když, a proto, ba dokonce… Někdy jsou spojky rozděleny a každá část je v jiné větě či její části (Martin byl nejen vynikajícím studentem, ale i sportovcem.) DALŠÍ ČLENĚNÍ SPOJEK:

7 Spojky rozdělit na parataktické a hypotaktické: když, protože, neboť, ani, že, abychom, totiž, nebo, jestliže, dokonce, přestože, jakmile, i, či, než, jelikož, abyste CVIČENÍ 1:

8 Doplnit vhodné spojky:  Hladina řek stoupala, …... v noci vytrvale pršelo.  Alena byla v testu neúspěšná, …… se na písemku pečlivě připravovala.  Petr neznal telefonní číslo lékaře, …… zavolal na informační linku.  …… se dozvíš výsledek zkoušky, zavolej mi.  Nejvýhodnější by bylo, …… změnili bankovní ústav.  Vracel se do míst, …… strávil své dětství.  Řekl, … … ho může kdykoliv navštívit. CVIČENÍ 2:

9 Zdůvodnit psaní čárek ve větách:  U Randýsků mě nejen nechali osušit, ale dovezli mě i domů.  Přestože venku mžilo, byla to příjemná procházka.  Pes, který štěká, nekouše.  Neposloucháš, a tak si nezasloužíš odměnu.  Nejdříve si odnesl zavazadla do auta a pak spěchal na nádraží. CVIČENÍ 3:

10 Podle schématu vytvořit vlastní souvětí: 1VH, i když 2VV Jakmile 1VV, 2VH a 3VH 1VHa, který 2VV, 1VHb 1VH, kudy 2VV 1VH, a proto 2VH CVIČENÍ 4:

11  MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2009.  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2002.  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 1996. POUŽITÁ LITERATURA


Stáhnout ppt "Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google