Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Poměry v několikanásobném větném členu Autor Fulínová Šárka

2 POMĚRY V NĚKOLIKANÁSOBNÉM VĚTNÉM ČLENU
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 Několikanásobný větný člen
-může být každý větný člen základní rozvíjející jednotlivé členy jsou souřadně spojeny a mohou být ve stejném poměru jako věty hlavní.

4 DRUHY POMĚRŮ

5 SLUČOVACÍM STUPŇOVACÍM ODPOROVACÍM VYLUČOVACÍM DŮSLEDKOVÉM
Složky v několikanásobném větném členu mohou být v poměru: SLUČOVACÍM STUPŇOVACÍM ODPOROVACÍM VYLUČOVACÍM DŮSLEDKOVÉM

6 ...pes a kočka…. …jak v hudbě,tak ve sportu.. …ani otec,ani matka…. …Češi i Poláci… Pokud jsou složky něk.vět. členu spojeny jako navzájem rovnocenné. Členy mohou být odděleny čárkami, spojkami - a, i, ani (nepíšeme čárku) a dvojdílné spojovací výrazy- ani-ani, jednak-jednak, hned-hned, jak-tak, dílem-dílem. 1.SLUČOVACÍ

7 STUPŇOVACÍ ..teplo, ba až nepříjemně horko..
..nejen záznamy, ale i přenosy.. Složky něk.vět. členu jsou v poměru stupňovacím tehdy, když druhá nebo další složka stupňuje (zpřesňuje) význam složky předchozí. SPOJOVACÍ VÝRAZY: dokonce, ba, nejen-ale i, ale i, nejen-nýbrž i, dokonce i, nýbrž i.

8 …mluvil skromně, avšak přesvědčivě.. …auto je pěkné, ale příliš drahé…
ODPOROVACÍ …mluvil skromně, avšak přesvědčivě.. …auto je pěkné, ale příliš drahé… …byl mladý, avšak rozvážný člověk… Probíhá mezi složkami něk.vět. členu tehdy, pokud jsou ve významovém rozporu. SPOJOVACÍ VÝRAZY: ale, avšak, nýbrž, leč, jenže, sice-ale, a přece.

9 VYLUČOVACÍ …v zimě potřebujeme bundu nebo kabát….
…buď půjdeme na hřiště, nebo do kina… Složky něk.vět. členu se navzájem vylučují. Jestli mohou platit obě možnosti, tak se před spojkami nebo, či čárka nepíše. SPOJOVACÍ VÝRAZY: nebo, buď- nebo, buď – anebo, či, anebo.

10 DŮSLEDKOVÝ …choval se sebevědomě, a proto vlastně nevhodně…
…počasí je chladné, a proto nepříjemná… Probíhá mezi složkami něk.vět. členu tehdy, když druhý vyplývá z významu prvního jako důsledek. SPOJOVACÍ VÝRAZU: proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž, a tak.

11 VYHLEDEJTE NĚKOLIKANÁSOBNÉ VĚTNÉ ČLENY
A URČETE DRUH POMĚRU. Na výlet pojedu buď já, nebo Petr. Nejraději čtu časopisy a knihy. Na návštěvu byl pozván Jaroslav, ale ne Jitka. Chladný vítr vanul ze severu, a dokonce i z východu. Byl to hezký, ne však milý chlapec. Předjížděl zprava i zleva. Výhled z okna vypadal krásně, a proto lákavě. Vinul se hned k dědečkovi, hned k babičce. Cítila se sice unavena, ale spokojena. Voda v jezeru nás ochladí, osvěží.

12 ŘEŠENÍ Na výlet pojedu buď já, nebo Petr. (VYLUČOVACÍ) Nejraději čtu časopisy a knihy. (SLUČOVACÍ) Na návštěvu byl pozván Jaroslav, ale ne Jitka. (ODPOROV.) Chladný vítr vanul ze severu, a dokonce i z východu. (STUPŇ.) Byl to hezký, ne však milý chlapec. (ODPOROVACÍ) Předjížděl zprva i zleva. (SLUČOVACÍ) Výhled z okna vypadal krásně, a proto lákavě. (DŮSLEDKOVÝ) Vinul se hned k dědečkovi, hned k babičce. (SLUČOVACÍ) Cítila se sice unavena, ale spokojena. (ODPOROVACÍ) Voda v jezeru nás ochladí, osvěží. (SLUČOVACÍ)

13 VYHLEDEJTE NĚKOLIKANÁSOBNÉ VĚTNÉ ČLENY
A URČETE JE. JAKÝ JE POMĚR MEZI JEJICH SLOŽKAMI. Nešel jsem vpravo, nýbrž vlevo. Pomohli jim z úkrytu, kde zachránění s kvílením a naříkáním leželi. V sobotu mě zastihneš buď u dědy, nebo doma. Se zalíbením, dokonce se zápalem chodí cvičit. Je to nejen bystrý, ale i zručný žák. Nekonečně a zvídavě se mi zadívala do mé knihy. Mořská ryba má bílé, ale trochu suché maso. Zazpívej mi to buď hned, nebo nikdy. Banány mít nebudeme ani dnes, ani zítra.

14 ŘEŠENÍ Puzp PUzp Nešel jsem vpravo, nýbrž vlevo. (ODPOROVACÍ) PUzp Pomohli jim z úkrytu, kde zachránění s kvílením a naříkáním leželi. (SLUČOVACÍ) Pum PUm V sobotu mě zastihneš buď doma, nebo u dědy. (VYLUČOVACÍ) Puzp PUzp Se zalíbením, dokonce se zápalem chodí cvičit. (STUPŇOVACÍ)

15 PKs PKs Je to nejen bystrý žák, ale i zručný žák. (STUPŇOVACÍ) Puzp PUzp Nekonečně a zvídavě se mi zadívala do mé knihy. (SLUČOVACÍ) PKs PKs Mořská ryba má bílé, ale trochu suché maso. (ODPOROVACÍ) Puč PUč Zazpívej mi to buď hned, nebo nikdy. (VYLUČOV.) Puč PUč Banány mít nebudeme ani dnes, ani zítra. (SLUČ.)

16


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google