Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Souvětí souřadné Autor Chňoupková Martina

2 Mgr. Martina Chňoupková
Souvětí souřadné Mgr. Martina Chňoupková

3 Souvětí souřadné: obsahuje minimálně 2 VH
obsahy vět mohou být v různém poměru: Slučovací Odporovací Vylučovací Důsledkový Příčinný a vysvětlovací

4 Poměr slučovací věty jsou obsahově rovnocenné,
spojky: a, i, ani, nebo, rovněž (nepíšeme před nimi čárku) hned-hned, ani-ani, jednak-jednak… i beze spojky Odešel a nic neřekl. Hned byl tady, hned šel zase tam.

5 Poměr stupňovací druhá věta vyjadřuje důležitější, závažnější myšlenku než věta první spojky: ba, ba i, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, sice – a ještě Přišel s dárkem, dokonce se mi i líbil.

6 Poměr odporovací druhá věta vyjadřuje skutečnost, která je v rozporu se skutečností ve větě první spojky: ale, avšak, však, a sice-ale Máte vlastní pokoj, a [můžu dosadit ale] nedovedete si toho vážit. Nastává noc, jenže je to noc bez klidu a spánku.

7 Poměr vylučovací spojení dvou vět, jejichž obsahy se vzájemně vylučují, nemohou platit oba zároveň spojky: nebo, anebo, či buď – nebo, buď – buď Buď pojedeme vlakem, nebo půjdeme pěšky.

8 Poměr důsledkový  druhá věta vyjadřuje důsledek vyplývající z věty první Spojky: proto, a proto, a tak, a tedy, tudíž Tento film jsem neviděl, proto o něm nic nevím.

9 Poměr příčinný a vysvětlovací
druhá věta vyjadřuje důvod věty první; v poměru vysvětlovacím druhá věta vyjadřuje to, co je důležité pro pochopení obsahu věty první spojky: neboť, vždyť, totiž Přijdu pozdě, mám totiž moc práce.

10 Podtrhněte hlavní větu a určete poměr mezi HV:
Jeník se zastal kamarádů a Alena třídu také podržela, protože to mělo smysl. Verča se pobavila, protože ji rozesmál Vojta, a těšila se na další den. Honza nezůstal v knihovně, kde by se nudil, vždyť venku svítilo sluníčko. Když Martin zapískal, všichni zůstali stát, a proto mohl dědeček dál vyprávět. Lukáš nechtěl zpívat, neboť měl angínu, což ho velice mrzelo.

11 Doplň věty tak, aby vzniklo souvětí souřadné, urči poměry mezi větami.
Maminka zavolala, Vyšel měsíc, Všem se to líbilo Malý ležel v kočáru, Přišli všichni, Pepa nám o tom řekl, a tak jsem musel domů. a proto nebyla úplná tma. a ani mě to nebylo lhostejné. ale nelíbilo se mu tam. dokonce i Petra. ale byla to lež.

12 Utvořte souvětí podle grafu:
Musel jsem si koupit něco k jídlu, neboť jsem měl hlad, a tak jsem přišel pozdě. 1 VH neboť 2VH a tak 3VH I VH však 2VH že 3VV 2VH ale 3VH Protože 1VV Studujete zde již třetí rok, někteří však ještě nevědí, že rodinné důvody je nutné omlouvat předem. Protože byl zraněn, nemohl se zúčastnit závodů, ale doma ho nic nebavilo.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google