Zkušenosti ze Speciální ZŠ, MŠ a PrŠ Moravská Třebová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Strukturované učení PROJEKT EU
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Základní škola při Biskupském gymnáziu Krupka 1 - Bohosudov
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
Pedagogická rada
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Taneční a pohybová výchova
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mgr. Jana Palanská.
Vzájemná hospitační činnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
Didaktické prostředky
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Zpracoval: Ing. Petr Hajný, ředitel školy
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Autoevaluační nástroje na naší škole
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Rámcové a školní vzdělávací programy
Autoevaluace gym. Brno, tř. Kpt. Jaroše 14. Obecně zahajujeme dvouleté evaluační období evaluace proběhne v celém období, postupně.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Model intenzivní podpory
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Zkušenosti ze Speciální ZŠ, MŠ a PrŠ Moravská Třebová Sebehodnocení a vzájemné hodnocení pedagogů a žáků v kontextu autoevaluace školy Zkušenosti ze Speciální ZŠ, MŠ a PrŠ Moravská Třebová

Obsah Autoevaluace školy postupy realizované na Speciální ZŠ, MŠ a PrŠ Moravská Třebová (v kontextu sebehodnocení a vzájemného hodnocení) Sebehodnocení pedagogů Konkrétní ukázky sebehodnocení a vzájemného hodnocení žáků

Autoevaluace školy Plán a jeho tvorba Průběh a vyhodnocování Úskalí

Plán a jeho tvorba Vymezení a konkretizace priorit (cíle, kriteria) Propojení priorit mezi jednotlivými evaluačními oblastmi Promítnutí do dalších dokumentů a dění školy Systematické sledování a vyhodnocování (nástroje, časový harmonogram)

Vymezení a konkretizace priorit (cíle, kriteria) - na základě vize školy, tvorby ŠVP, SWOT analýzy, dotazníků, porad, hospitací Sebehodnocení a vzájemné hodnocení (učitelé, žáci) Propojení priorit mezi jednotlivými evaluačními oblastmi Průběh vzdělávání - Učitel sám zhodnotí své úspěchy a neúspěchy. Dříve než učitel zhodnotí činnost, úkol, dá žákovi prostor, aby se vyjádřil sám. Dříve než učitel zhodnotí činnost, úkol, dá prostor spolužákovi, aby zhodnotil práci určeného žáka. Podmínky ke vzdělávání – vytvoření funkčních záznam.archů, zapojení poradenského pracoviště do výchovného procesu Výsledky vzdělávání –podíl pochval a výchovných opatření Řízení školy – vzájemné hospitace, zvyšování odborné způsobilosti a osobnostního rozvoje, vedení porad dle předem stanoveného rámce

Promítnutí do dalších dokumentů a dění školy ŠVP – klíčové kompetence: K učení – motivace k aktivnímu způsobu učení K řešení problémů – hodnotící systémy Komunikativní – sociální komunikace, vyjádření svého názoru Sociální a personální - zpětná vazba jednání, otevřenost při zjišťování názorů, zkušeností Pracovní – kladný vztah k práci, vážení si práce vlastní i jiných ŠVP – průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova Výchova demokratického občana – přijímat odpovědnost za své postoje a činy, principy soužití Multikulturní výchova – kulturní rozdíly, lidské vztahy

Školní řád – uplatňování práv žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání – získávání podkladů pro hodnocení, stanovení zásad, portfolia Hospitační arch, zaměření hospitací – žáci provádí sebehodnocení a vzájemné hodnocení; písemné sebehodnocení učitele (stanovit kriteria) Vzájemné hospitace – promyslet způsob zastupitelnosti; aktivizovat pedagogy Porady pedagogů – začlenit pravidelné sebehodnocení a vzájemné hodnocení (na základě vzájemných hospitací); stanovit pravidla, promyslet způsoby Odměny a kriteria osobního ohodnocení – stanovit kritéria Další vzdělávání – prevence rizikového chování, osobnostní sociální výchova; vypracovat plán, stanovit konkrétní témata, lektoři

Systematické sledování a vyhodnocování Nástroje: Záznamové archy (hospitační, čtvrtletní hodnocení výsledků žáků, kriteria osobního hodnocení) Dotazníky (způsoby uplatňování sebehodnocení a vzájemného hodnocení, propojení s dokumenty školy,…) Pozorování, rozhovory – hospitace, porady (odezva žáků, klady, úskalí, návrhy; odezva pedagogů) Další vzdělávání – přehled a funkčnost akcí Časový harmonogram a vyhodnocování: Průběžné hodnocení – stanovit aktivity pro čtvrtletní, pololetní, roční, průběžné sledování Určit nástroj pro sledování Určit způsob a čas zaznamenání zjištěných údajů (dokument průběžných výsledků); určit zodpovědné osoby Závěrečné hodnocení – určit způsob zaznamenání (s výhledem dalšího evaluačního období)

Průběh a vyhodnocování Dokument průběžných výsledků (průběžné hodnocení kritérií) = soupis sledovaných kritérií, k nimž podle časového harmonogramu zaznamenáváme průběh plnění - stručné a konkrétní slovní vyjádření - směřujeme správně ke splnění, popř.jakým způsobem; splněno; nesplněno – proč, co je třeba nově udělat pro splnění; úskalí - zapisují a posuzují zodpovědné osoby Porady (vedení, pedagogů) – začlenit bod plnění autoevaluace = dodržování termínů plnění/průběžného vyhodnocování stanovených kritérií Závěrečné hodnocení – Autoevaluační zpráva – vyhodnocení – stručné a konkrétní vyjádření (splněno; nesplněno – proč, co je třeba dále ke splnění; uplatnění v dalším evaluačním období)

Úskalí Plán a jeho tvorba Příliš široký záběr Nekonkrétně stanovená kritéria (zapojení školního poradenského pracoviště do výchovného procesu) Osamocení cíle – nepropojení s evaluačními oblastmi a děním školy (sebehodnocení se nám například nepromítlo ve výsledcích vzdělávání) Nepropojení s dokumenty školy (nezačlenili jsme konkrétně sebehodnocení do pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání a školního řádu)

Úskalí Průběh a vyhodnocování Výběr hodnotících nástrojů: náročnost na zpracování (dotazníky – jejich obsah byl zpočátku náročný na vyhodnocení a časové stanovení zadávání dotazníků bylo neefektivní) nesrozumitelnost (dotazníky, hodnotící archy) nestanovení jednotných kritérií pro získání podkladů (pro písemné sebehodnocení učitele jsme nestanovili jednotná kritéria; porady pedagogů – zavedení sebehodnocení bez předem stanovených pravidel) neobjektivnost sledování (vzájemné hospitace – nástrojem byl přehled hospitací, z kterého však nebyla patrna účelnost – zavedení vzájemného hodnocení na poradách)

Úskalí Časové rozvržení zaznamenávání výsledků – učitelé prováděli sebehodnocení své práce průběžně a bylo sledováno různým způsobem, zaznamenání poznatků z průběhu však stačilo zaznamenat do dokumentu průběžných výsledků jen v pololetí, a ne čtvrtletně, jak jsme měli původně stanoveno Dokument průběžných výsledků: forma dokumentu – tabulkové zpracování je konkrétnější a průhlednější zpočátku nekonkrétní a obsáhlé záznamy – nepřehlednost neurčení zodpovědné osoby pro zpracování dílčích záznamů Dodržování termínů pro zpracování výsledků – zavést jako bod na poradách vedení školy a poradách pedagogů

Ukázka Autoevaluační zpráva - vyhodnocení ZŠP + ZŠS + PrŠ + INTERNÁT A. Učitelé a vychovatelé provádějí sebehodnocení své práce Sebehodnocení je pravidelnou součástí pracovních porad týmů, je prováděno také v rámci hospitačních pohovorů. MÍRA DOSAŽENÍ CÍLE : SPLNĚNO B. Žák je veden k sebehodnocení, žáci jsou vedeni ke vzájemnému hodnocení Učitelé dbají, aby hodnocení a sebehodnocení bylo pravidelnou součástí vyučovací hodiny. To, jak samozřejmou součástí výuky jsou tyto aktivity je sledováno při hospitacích. Ve třídách na ulici Komenského ( ve třídách učí především třídní učitelé) je zhodnocení uplynulého týdne a naplánování příštího týdne věnována část vyučovací doby zejména v pátek a pondělí. Ve třídách na ulici Nové jsou třídnickým záležitostem a zejména pak hodnocení sebehodnocení věnovány první pondělní hodiny ( je zde dle rozvrhu vždy třídní učitel). Z hospitací vyplývá, že různé formy hodnocení a sebehodnocení se již staly pravidelnou součástí většiny vyučovacích hodin. S třídami s problematickými vztahy a chováním pracuje školní psycholožka.

Sebehodnocení pedagogů Hospitace – hospitační arch + rozhovory Vzájemné hospitace Porady – jeden z bodů (činnosti, pocity) Další vzdělávání – prevence rizikového chování, osobnostní sociální výchova Odměny a osobní ohodnocení - kriteria

Sebehodnocení a vzájemné hodnocení žáků Pomocí karet, pomůcek, pohybu Ústně Písemně Výsledek práce (dovednosti) – povedlo se x musím zlepšit –rozkrokovat jednotlivé činnosti Pohled do budoucna – k čemu to bude (smysl práce) Pocity – jak jsem se cítil

Sebehodnocení žáků Komunitní kruh Korálky Smajlíci Sluníčka a mráčky Můj vzkaz pro mne Klobouky Můj týden Čísla

Komunitní kruh

Korálky

Smajlíci

Sluníčka a mráčky

Můj vzkaz pro mne

Klobouky

Můj týden

Čísla

Vzájemné hodnocení Sluníčka a mráčky Razítka Fotografie a piktogramy Lístečky Můj patron Klobouky

Sluníčka a mráčky

Razítka

Fotografie (piktogramy)

Lístečky

Můj patron

Klobouky

Závěr Autoevaluace nastartovala v naší škole mnoho změn. Dvouleté období, které mapovalo průběh začlenění sebehodnocení a vzájemného hodnocení do každodenní praxe pedagogů, ukázalo, že vynaložená práce při tvorbě evaluačního plánu nebyla marná. A nejen v této sledované oblasti.

Děkuji za pozornost! Mgr. Alice Moravcová