Významové poměry mezi souřadně spojenými větami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Stavba textová Souvětí souřadné.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Digitální učební materiál
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
18.1 Významové poměry, interpunkce
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – souvětí souřadné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Neohebné slovní druhy.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí souřadné (parataktické)
Spojky.
Spojky.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy:
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
3.Prezentace 9.tř..
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Souvětí souřadné.
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Významové poměry mezi souřadně spojenými větami

souřadně spojené věty souvisí s obsahem, ale mluvnicky jsou samostatné (nejsou na sobě závislé) - jejich vztah je vyjádřen spojkami souřadícími

je mezi větami rovnocennými POMĚR SLUČOVACÍ značíme symbolem + je mezi větami rovnocennými

SPOJKY POMĚRU SLUČOVACÍHO a Vložte kartu a zadejte kód PIN. i Studoval jazyky i četl knihy. ani Včera jsme nečetli ani nestudovali. nebo Něco si objednám nebo si uvařím. také / též Rád si zahraji hokej, také / též si rád zarybařím. pak Nejdříve nakoupím, pak uvařím.

SPOJKY POMĚRU SLUČOVACÍHO jednak – jednak Jednak se mi nechtělo, jednak jsem neměl čas. ani – ani Ani nezavolal, ani nenapsal.

SPOJKY POMĚRU SLUČOVACÍHO !!! V POMĚRU SLUČOVACÍM NEPÍŠEME ČÁRKU PŘED SPOJKAMI A, I, ANI, NEBO!!!

jestliže obsah 2. věty stupňuje obsah 1. věty POMĚR STUPŇOVACÍ značíme symbolem ┌┘ je mezi větami, jestliže obsah 2. věty stupňuje obsah 1. věty

SPOJKY POMĚRU STUPŇOVACÍHO ba / ba i Prolezli jsme celý hrad, ba / ba i do sklepení jsme nahlédli. dokonce / dokonce i Uspořádali jsme reklamní kampaň, dokonce / dokonce i do novin jsme se dostali.

SPOJKY POMĚRU STUPŇOVACÍHO nejen – ale i Dnes jsem nejen vysál, ale i umyl nádobí. nejen – nýbrž i Příběh nejen četl, nýbrž ho i viděl v TV. nejen – ale dokonce Petr se na mě nejen usmál, ale pustil mě i sednout.

SPOJKY POMĚRU STUPŇOVACÍHO !!! NĚKDY JSOU VĚTY SPOJENY SPOJKOU A VE SPOJENÍCH A JEŠTĚ, A DOKONCE, A HLAVNĚ, A PŘEDEVŠÍM, A NADTO, A K TOMU, A NAV ÍC !!! !!! I PŘES PŘÍTOMNOST SPOJKY A PÍŠEME ČÁRKU !!!

mezi větami, jejichž obsahy si navzájem odporují POMĚR ODPOROVACÍ značíme symbolem × mezi větami, jejichž obsahy si navzájem odporují

SPOJKY POMĚRU ODPOROVACÍHO ale Snažil se, ale neuspěl. avšak Byla mi zima, avšak neonemocněl jsem. však Udělal to správně, nestihl to však dokončit. nýbrž Krize neskončila, nýbrž začala. naopak Nezlobím se, naopak jsem příjemně překvapen.

SPOJKY POMĚRU ODPOROVACÍHO jenže Vařili jsme guláš, jenže jsme ho připálili. sice – ale Sice jsme byli pozvání, ale stejně jsme nepřišli.

SPOJKY POMĚRU ODPOROVACÍHO !!! Někdy se v poměru odporovacím používá spojka a, která ale nese význam právě poměru odporovacího; píšeme tedy před ní čárku !!! v tomto případě zkusíme nahradit spojkou ale např. Čekali jsme na něj, a (ale )on se ani neozval.

POMĚR VYLUČOVACÍ značíme symbolem ~ mezi větami, jejichž obsahy se vylučují (pokud platí obsah jedné věty, neplatí už obsah věty druhé)

SPOJKY POMĚRU VYLUČOVACÍHO nebo Jdi domů, nebo se rodiče budou zlobit. anebo Přijď hned, anebo už nechoď vůbec. buď – nebo Buď jdi domů, nebo rodičům zavolej. buď – anebo Buď přijď hned, anebo už nechoď vůbec.

!!! v poměru vylučovacím píšeme před spojkami čárky !!! pokud se obsahy vět nevylučují, ale nabízejí se jako možnosti, čárku před nebo, anebo, či nepíšeme

POMĚR PŘÍČINNÝ (DŮVODOVÝ, VYSVĚTLOVACÍ) značíme symbolem mezi větami, jestliže 2. věta vyjadřuje příčinu, důvod nebo vysvětlení věty 1.

SPOJKY POMĚRU PŘÍČINNÉHO neboť Všichni byli unavení, neboť byli po náročném výletu. vždyť Nekřič, vždyť už běžím. totiž Neslyšela jsem zvonek, byla jsem totiž v koupelně. však také Nerozčiluj se, však se také nic nestalo.

POMĚR DŮSLEDKOVÝ značíme symbolem mezi větami, jestliže 2. věta vyjadřuje to, co vyplývá z obsahu 1. věty

SPOJKY POMĚRU DŮSLEDKOVÉHO proto / a proto Zítra se vrátí maminka, proto / a proto musíme uklidit. a tudíž Budeme psát test, a tudíž se musíme učit. tedy Moc zlobila, nic tedy nedostane. a tedy Děti nemohly, a tedy jsme nešli spát. a tak Slíbila polepšení, a tak se už na ni nezlobte.

SPOJKY POMĚRU DŮSLEDKOVÉHO !!! v poměru důsledkovém píšeme před spojkou a čárku !!!!

ZDROJE http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=153 Krausová Z., Pašková M., Český jazyk 8, Fraus, 2005