Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný TEMA: skladba ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 Anotace Autor: Mgr. Kateřina Křížová Jazyk: čeština
Výukový materiál je určen žákům základní školy Zaměření: Výukový materiál je zaměřen na souvětí souřadné – poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami. Tento výukový materiál se zaměřuje na poměr příčinný. Nejprve jsou uvedeny nejčastější spojovací výrazy, poté mají žáci sami tvořit věty tak, aby byly v poměru příčinném. Klíčová slova: souvětí souřadné, souvětí podřadné, poměr příčinný Klíčové kompetence: k učení, k řešení problému, komunikativní Na výukový materiál reagovali žáci pozitivně.

3 poměr příčinný (důvodový, vysvětlovací)

4 ! píšeme s čárkou ! značka ←
druhá věta vyjadřuje příčinu, důvod nebo vysvětlení obsahu věty první spojovací výrazy vždyť, neboť, totiž, však také ! píšeme s čárkou !

5 vytvoř věty v poměru příčinném
Proč je mořská voda slaná? Proč nemůžeš přijít do školy? Proč jsi přišel domů pozdě? Proč ses nenaučil/a na dnešní písemku? Proč jste se poprali se sourozencem? Proč nemůžete umýt nádobí?


Stáhnout ppt "AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný"

Podobné prezentace


Reklamy Google