Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Kateřina Křížová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Kateřina Křížová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_10 vedlejší věta přísudková TEMA: skladba ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 Anotace Autor: Mgr. Kateřina Křížová Jazyk: čeština
Výukový materiál je určen žákům základní školy Zaměření: Výukový materiál je zaměřen na druhy vedlejších vět -přísudkovou. Nejprve si žáci zopakují přísudek slovesný a jmenný. Poté jsou žáci seznámeni s tím, jak VV přísudková vypadá a nakonec se snaží ze souvětí vytvořit jednoduchou větu s přísudkem jmenným. Specifické potřeby: interaktivní tabule Klíčová slova: přísudková vedlejší věta, přísudek Klíčové kompetence: k učení, k řešení problému, komunikativní Sedmý snímek obsahuje animaci. Na výukový materiál reagovali žáci pozitivně.

3 Vedlejší věta přísudková

4 vyhledej přísudky Ze tmy se ozvalo tiché žbluňknutí.
Dějiny jsou učitelkou života. Žáci by se měli pilně učit. Nebe bylo zatažené celé odpoledne. Dostal nový mobil, který si tolik přál. Vyhledat přísudky je pro nás jednoduché. Prázdniny se kvapem blíží. vyhledej přísudky

5 vyhledej přísudky- řešení
Ze tmy se ozvalo tiché žbluňknutí. Přj Dějiny jsou učitelkou života. Nebe bylo zatažené celé odpoledne. Přs Přs Dostal nový mobil, který si tolik přál. Vyhledat přísudky je pro nás jednoduché. Prázdniny se kvapem blíží.

6 vyjadřuje jmennou část přísudku věty řídící
v řídící větě je sponové sloveso být, bývat, stát, stávat se uvozena vztažnými zájmeny kdo, jaký, příslovcem jak nebo spojkou jako

7 Z VV přísudkové utvoř jednoduchou větu s přísudkem jmenným
Karel v tom okamžiku byl, jako by ho opařili. Je, jako když ji vymaluje. Obloha byla, jako by ji vymalovali. Kristýna byla, jako když ji vymění. Princezna byla, jako by ji začarovala zlá čarodějnice. Karel v tom okamžiku byl jako opařený. Je jako vymalovaná. Obloha byla jako vymetená. Kristýna byla jako vyměněná. Princezna byla jako začarovaná zlou čarodějnicí.


Stáhnout ppt "AUTOR: Kateřina Křížová"

Podobné prezentace


Reklamy Google