Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojky."— Transkript prezentace:

1 Spojky

2 Anotace k šabloně EU III/2-3/5
Prezentace je určena pro 7. ročník (Tvarosloví – Slova neohebná), ale může být použita i ve vyšších ročnících k procvičování učiva. Žáci rozlišují spojky souřadicí a podřadicí, odlišují spojky od vztažných zájmen a příslovcí, doplňují správně čárky.

3 Spojky Slova neohebná, která spojují větné členy nebo věty
Spojky podřadicí připojují větu vedlejší k větě, na níž závisí Spojky souřadicí spojují souřadné členy v několikanásobném větném členu nebo souřadné věty vedlejší

4 Rozlište spojky souřadicí a podřadicí:
Spojky podřadicí: (a, když, protože, a proto, že, nebo, kdyby, ale, aby, ani, avšak, i, neboť, jakmile, nýbrž, jestliže, ač, ba, zatímco, třebaže, -li, tudíž, sotvaže)

5 Napište, které věty jsou uvedeny spojkou a které vztažným zájmenem nebo příslovcem:
Les, který se rozkládal kousek za vsí, oplýval množstvím jahod a borůvek. - Chodil jsem na hříbky tam, kde byla neprostupná houština. - Někdy jsem neměl štěstí, ale jindy jsem přinesl plný košík hub. - Rostly i letos, třebaže nebylo příliš vlhko. - Přemýšlím, jaké z nich připravím jídlo. - Jakmile si odpočinu, dám se do práce, abych udělal radost bratrovi, který slíbil, že přijde na večeři. -

6 Doplňte vhodné spojky a čárky.
Obloha se zatáhla......nezapršelo. ......bylo málo sněhu odjeli jsme do hor. ......mu bylo smutno odešel do svého pokoje.....četl si oblíbenou knížku. Ochladilo se.....se zvířata ukryla. Zdůrazňuji.....mlčel. Slíbil.....se polepší.....se bude víc učit. Vím.....si něco umane nikdo s ním nehne.

7 Vyznačené výrazy nahraďte vedlejší větou a použijte vhodnou spojku.
Pro velkou rýmu se nemohl koupat. Šel k lékaři pro vhodné léky. K lepší orientaci turistů v přírodě slouží turistické značky a tabule. Po odkvětu květiny zežloutnou a uschnou. Ve vhodných podmínkách se jim ale daří dobře.

8 Spojte věty v souvětí a použijte vhodné spojky.
Začalo sněžit. Vypravili jsme se lyžovat. - Bolí mě hlava. Nepůjdu do školy. - Mám volno. Mohu ti pomoci. - Půjdeš do divadla? Zůstaneš doma? Připravoval jsem se poctivě. Zkoušku jsem neudělal. Jezdím po Praze metrem.Je rychlé a spolehlivé.


Stáhnout ppt "Spojky."

Podobné prezentace


Reklamy Google