Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno Autor: Petr Pacholátko Název: Souřadné spojení vět hlavních Téma: Skladba Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál k interaktivní tabuli – Český jazyk pro 9.ročník ZŠ, Skladba – souřadné spojení vět hlavních

2 SOUŘADNÉ SPOJENÍ VĚT HLAVNÍCH

3 Urči druh vět a spojení mezi nimi!
Napřed se vysprchoval, potom šel spát. Odložil šaty a vzal na sebe domácí oblek. Ani se nebránil, ani nevolal o pomoc. Ať neprší, ať svítí slunce. Dovnitř je pozvali, ba i pohoštění nabídli. Nepřišel domů, ba ani se rodičům neozval. Jídlo mu nejen nechutnalo, ale bylo mu po něm špatně.

4 1H napřed + 2H potom 1H a + 2H 1H ani + ani 2H 1H ať + ať 2H SLUČOVACÍ 1H ba i H 1H ba ani H 1H nejen H STUPŇOVACÍ

5 Urči druh vět a spojení mezi nimi!
Chtěl jsem jít do divadla, ale nebyly už lístky. Byl sice starý, ale síly měl za dva. Chtěl uspět, neměl však dost trpělivosti. Nechtěl jít do toho, avšak neměl na vybranou. Buď si spolu tiše hrajte, nebo si něco čtěte. Chceš hlavní jídlo, nebo si dáš nejdřív předkrm? Půjdeš rovně, anebo se dáš vlevo? Chceš kalhoty, či si nejdříve vybereš boty?

6 1H x ale 2H 1H sice x ale 2H 1H x však 2H 1H x avšak 2H ODPOROVACÍ 1H buď H nebo 1H nebo 2H 1H anebo 2H 1H či 2H VYLUČOVACÍ

7 Určete druh vět a spojení mezi nimi!
Přišli do školy pozdě, neboť jim ujel autobus. Znám ji dobře, vždyť jsem s ní vyrůstal. Nebylo mu dobře, snědl totiž nezralé ovoce. Ujel jim autobus, proto přišli do školy pozdě. Vyrůstal jsem s ní, a proto ji znám dobře. Snědl nezralé ovoce, nebylo mu tudíž dobře. Zaspal, a tak nestihl autobus. Nevyspal se, neměl tedy dobrou náladu.

8 1H neboť 2H 1H vždyť 2H 1H totiž 2H PŘÍČINNÉ 1H proto 2H 1H a proto 2H 1H tudíž 2H 1H a tak 2H 1H tedy 2H Důsledkové


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google