Křest a znovuzrození Herľany 12. 10. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…žiji podle Božích přikázání? …daruji peníze pro misii…?
Advertisements

Uvedení do křesťanského života
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Život v obecenství – Zpověď
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Být zaživa pohřben a narodit se znovu
Dosáhni cíle!.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Abrahamův život víry Řím 4:1-4 Abrahamův život Povolání Gn 12;1-3 Smlouva Gn 15;1-6 Znamení smlouvy Gn 17;1-5,10 ZákonMojžíš.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Zdroj životního optimismu Jak převážit váhy spravedlnosti ve svůj prospěch? Jozef Bajusz.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
mezi lidmi  1 Také nějaký muž, jménem Ananiáš, a jeho manželka Safira prodali svůj pozemek. 2 Ananiáš si však s vědomím své ženy dal nějaké peníze.
Věřím v Svatých obcování
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Matoušovo evangelium.
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
Jaký je skutečný biblický křest?
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
CESTA LIDSKÉ DUŠE Nové nebe a země Nový Jeruzalém duše v novém těle
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Křest a znovuzrození Herľany 12. 10. 2011

Křest a znovuzrození Otázky Jsi křesťan? Patříš Kristu? Máš jistotu věčného života? Jsi znovuzrozený? Jsi obrácený? Kdy ses stal křesťanem? Od kdy patříš Kristu? Od kdy máš jistotu věčného života? Od kdy jsi znovuzrozený? Od kdy jsi obrácený? Která z těch otázek je důležitější?

Křest a znovuzrození Otázky V otázce našeho duchovního života je zásadní to, jak je to se mnou teď. Přesto je dobré se zabývat i ostatními otázkami – tedy i otázkami „od kdy?“

Křest a znovuzrození Otázky Vraťme se tedy k té druhé otázce Kdy ses stal křesťanem? Od kdy patříš Kristu? Od kdy máš jistotu věčného života? Od kdy jsi znovuzrozený? Od kdy jsi obrácený? Kde je ve tvém životě ten předěl, kdy ses dostal z cesty do pekla na cestu do nebe. Obrácení Cesta smrti Cesta života

Křest a znovuzrození Otázky Já jsem ve sboru slýchával svědectví o tom jak lidé uvěřili Většinou hovořili o tom, jak vyšli někde na výzvu Potom se občas objevili nějací hosté a když jsme jim položili otázku, aby řekli své svědectví, tak se dívali nechápavě a pak řekli, že jsou křesťany od svého křtu

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? Marek 16:16 Kdo uvěří a přijme křest, bude spasen; kdo však neuvěří, bude odsouzen. - křest je nezbytný pro spasení - křest není absolutně nezbytný (zločinec na kříži)

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? Matouš 18:19-20 Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku. Přestože je obrácení plně výsledkem Božího působení, my jsme povolaní, abychom křtili a učili.

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? Skutky 2:38 Petr jim odpověděl: "Obraťte se a každý z vás ať přijme křest ve jménu Ježíše Krista na odpuštění svých hříchů, a dostanete dar Ducha svatého.“ - Obrácení jde ruku v ruce se křtem - Způsobuje odpuštění hříchů a přijetí Ducha svatého - Křest byl reakcí na výzvu k obrácení (Skutky 2:41, 8:38; 9:18)

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? Skutky 16:15 Když byla ona a všichni z jejího domu pokřtěni, obrátila se na nás s prosbou: "Jste-li přesvědčeni, že jsem uvěřila v Pána, vejděte do mého domu a buďte mými hosty"; a my jsme její naléhavé pozvání přijali. - Boží slovo hovoří o celých domácnostech, které se nechaly pokřtít (Skutky 16:33)

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? Římanům 6:3-4 Nevíte snad, že všichni, kteří jsme pokřtěni v Krista Ježíše, byli jsme pokřtěni v jeho smrt? Byli jsme tedy křtem spolu s ním pohřbeni ve smrt, abychom - jako Kristus byl vzkříšen z mrtvých slavnou mocí svého Otce - i my vstoupili na cestu nového života. - Křest má svůj význam a svůj původ ve smrti a vzkříšení Ježíše Krista - Křtem je starý člověk pohřben a vstupujeme na cestu nového života (také Koloským 2:12 – jazyk obřízky)

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? Galatským 3:26-27 Vy všichni jste přece skrze víru syny Božími v Kristu Ježíši. Neboť vy všichni, kteří jste byli pokřtěni v Krista, také jste Krista oblékli. - Křest jde ruku v ruce s darem víry

Křest a znovuzrození Jak tedy chápou luteráni křest? 1 Peter 3:21 Podobným způsobem také nás nyní zachraňuje křest - nikoli odstranění tělesné špíny, ale odvolání dobrého svědomí k Bohu - skrze vzkříšení Ježíše Krista. Titus 3:5 On nás zachránil ne pro spravedlivé skutky, které my jsme konali, nýbrž ze svého slitování; zachránil nás obmytím, jímž jsme se znovu zrodili k novému životu skrze Ducha svatého. Bůh skrze křest zachraňuje – dává nový život

Křest a znovuzrození Co je znovuzrození? Znovuzrození je skutečně vznik nového duchovního života, který působí výhradně Pán Bůh. Je to změna, kde se z cesty smrti dostáváme na cestu života Obrácení Cesta smrti Cesta života

Křest a znovuzrození Shrnutí: Jsme spaseni milostí skrze víru Pán Bůh to činí skrze své slovo a křest Příklad první evangelizace: Skutky 2:37-38

Křest a znovuzrození Otázka: Co s dětmi, které se narodili křesťanům? Kdy křtít? Když uvěří! Kdy to je? Ve 3, 5, 10 letech? Otázkou je, zda je naše víra závislá na našem intelektu Víra je milostivý Boží dar – i pro nemluvňata Žalm 2210-11 „Ty jsi mě vyvedl z života matky, učinil jsi mne doufajícím v tebe, když jsem byl u jejích prsou.Na tebe jsem odkázán už z lůna, z života mé matky ty jsi můj Bůh.“

Křest a znovuzrození Kdy křtít? A. Křest pouze dospělých - hlavní slabina: děti jsou vynechány z plánu spásy - vysvětlení 1. Všechny děti půjdou do nebe - kde je to v Bibli? (Matouš 18:3; Ř 1:20) - je to v rozporu se základním reformačním účením o dědičném hříchu (Žalm 51:7) Amen, pravím vám, jestliže se neobrátíte a nebudete jako děti, nevejdete do království nebeského. (Matouš 18:3) - Říkají, že děti se musí stát dospělými, aby uvěřily, Ježíš říká, že dospělí se musí stát dětmi, aby uvěřili.

Křest a znovuzrození Kdy křtít? A. Křest pouze dospělých - hlavní slabina: děti jsou vynechány z plánu spásy - vysvětlení 2. děti věřících rodičů půjdou do nebe - kde je to v Bibli? (1Kor 7:14) - je to v rozporu se základním reformačním účením o dědičném hříchu (Žalm 51:7) Nevěřící muž je totiž posvěcen manželstvím s věřící ženou a nevěřící žena manželstvím s věřícím mužem, jinak by vaše děti byly nečisté; jsou však přece svaté! 1Kor 7:14 Od kdy jsou svaté, vždyť říká, že jsme se zrodili z hříchu

Křest a znovuzrození Kdy křtít? A. Křest pouze dospělých - hlavní slabina: děti jsou vynechány z plánu spásy - vysvětlení 3. Pán Bůh ví, kdo by uvěřil - kde je to v Bibli? - je to v rozporu se základním reformačním účením o dědičném hříchu (Žalm 51:7) - tak to můžeme říci i o dopělých, že by možna uvěřili, kdyby žil o pár let déle - „musíte se znovu narodit“ Jan 3:7 Od kdy jsou svaté, vždyť říká, že jsme se zrodili z hříchu

Křest a znovuzrození Kdy křtít? A. Křest pouze dospělých - další slabina: pokud jsou věřící jako děti a jsou na cestě do nebe, tak z čeho se mají obrátit? Obrácení je vždy ze smrti do života! Od kdy jsou svaté, vždyť říká, že jsme se zrodili z hříchu Obrácení Znovuzrozený křesťan na cestě do nebe Dítě – na cestě do nebe

Znovuzrozený křesťan na cestě do nebe – živý vztah s Bohem Křest a znovuzrození Kdy křtít? B. Křest nemluvňat - křest = Bůh dítě přijímá - nezbytnost růstu ve vztahu s Bohem – sycení se Božím slovem, kroky víry a to i v oblastí intelektu a vědomí – intelektuální a vědomé potvrzení víry - takové lidi, kteří nepřišli o víru, nevoláme k obrácení, nicméně je můžeme volat k tomu, aby rostli ve své vydanosti Bohu Od kdy jsou svaté, vždyť říká, že jsme se zrodili z hříchu Znovu-zrození ve křtu Znovuzrozený křesťan na cestě do nebe – živý vztah s Bohem

Křest a znovuzrození Kdy křtít? B. Křest nemluvňat - křest = Bůh dítě přijímá - věříme, že člověk může odpadnout od víry - potom je třeba volat jej k obrácení Od kdy jsou svaté, vždyť říká, že jsme se zrodili z hříchu Odpadnutí Obrácení Znovu-zrození ve křtu Život s Bohem Život bez Boha Život s Bohem

Křest a znovuzrození Závěr Nepodceňujme ani nepřeceňujme význam křtu. Pamatujme na to, že zásadní je to, co pro nás Ježíš učinil na kříži. Sami sebe se ptejme, zda teď vskutku žijeme z víry. (2.Kor. 13:5) Od kdy jsou svaté, vždyť říká, že jsme se zrodili z hříchu