Nový občanský zákoník v životě SH ČMS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Přístup k Základním registrům prostřednictvím projektu Czech POINT
Právní problematika pitvy
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Ekonomika neziskových organizací
Obchodní společnosti.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Smíšená pracovní skupina Praha,
Hlášení změn v rámci projektů PRV Eva Šípová, MAS Labské skály – březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Základní registry veřejné správy
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Registrace podle EMAS III
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
SVNIT Přednáška M. Horáková
Právo na informace Tereza Danielisová,
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Realizační tým ICZ duben 2005
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Základní registry.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Obchodní společnosti.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Seminář k problematice úpravy Stanov spolků dle nového občanského zákoníku Jihlava 31. března 2015.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Téma: DOTACE LIBERECKÉHO KRAJE OBLAST SPORTU A TĚLOVÝCHOVY 2015 – 57 mil. Kč, 2016 – 55 mil. Kč Dotační programy PŘÍMÉ PODPORY z rozpočtu LK (2015 – 12.
Benefit7 – jak vyplnit projektovou žádost
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Elektronické podání Žádosti o dotaci PRV prostřednictvím Portálu farmáře Opatření IV.2.1 – 22. kolo.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Veřejnoprávní smlouvy
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Nový občanský zákoník v životě SH ČMS Účinnost od 1.1.2014 Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Historie - připomenutí 1995 – 1996 – registrace v SH ČMS jednotlivé organizační články se staly samostatnými právnickými osobami ÚHŠ, okresní sdružení a sbory získávají u Českého statistického úřadu svá IČA vzniká první rejstřík našich organizačních jednotek prostřednictvím ČSÚ – Administrativní rejstřík ekonomických subjektů (ARES), avšak s řadou chybných zápisů Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS Podzim 2011 – ČSÚ předává rejstřík organizačních jednotek SH ČMS do kompetence MV ČR, včetně chybných zápisů Březen 2012 – Kancelář SH ČMS organizuje školení funkcionářů, na kterém upozorňuje na změnu i chybné zápisy a doporučuje OSH kontrolu zápisů v ARESU včetně postupu, jak změny provést Důležité: veškeré změny zápisů bylo možno provést bezplatně Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS Současnost 1.1.2014 – v platnost je uveden nový občanský zákoník, který ruší zákon o sdružování, sdružení mění na spolky a jejich organizační jednotky na pobočné spolky SH ČMS získává výjimku, jako mnoholetá organizace a její název, stejně jako názvy jejích organizačních jednotek se nemění Rejstřík dostává do kompetence Městský soud v Praze, u kterého je zapsáno SH ČMS jako hlavní spolek, opět se všemi chybami Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS Celý svazek SH ČMS obsahuje 707 stran a kromě organizačních jednotek SH ČMS jsou zde uvedeny další organizace, které nemají k SH ČMS žádný vztah Pro Kancelář SH ČMS to znamená – uvést rejstřík do souladu se skutečností a platnými Stanovami, na změny a opravy chybných zápisů získává ze zákona tříletou lhůtu, která končí 1.1.2017 První fáze spočívá v prostudování 707 stran a vyřazení organizací, které k SH ČMS nepatří – nejsou jejími organizačními jednotkami Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS Další fáze je zaměřena na opravy chybných zápisů: Název organ. jednotky – KSH, OSH, SDH neodpovídá platným Stanovám SH ČMS Neprovedená změna adresy sídla Důležité: nebyl schválen zákon o veřejné prospěšnosti a tudíž za veškeré zápisy a změny se platí - 1000,- Kč /1 organizační jednotku Opravy jsou připraveny pro KSH a OSH (cca 91.000,- Kč), prozatím se odkládají, čekáme na schválení příslušného zákona Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Zápisy nových organizačních jednotek (okrsků, SDH) k získání IČA Kancelář SH ČMS vyplní „inteligentní formulář“ na stránkách justice (4 listy) Adresa sídla okrsku nebo SDH – přílohou je písemný souhlas majitele nemovité věci s užíváním adresy + jeho ověřený podpis Statutární zástupce (starosta) okrsku nebo SDH– přílohou je souhlas statutára se zápisem do spolkového rejstříku + jeho ověřený podpis, výpis z usnesení valné hromady, na které byl do funkce zvolen Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS Přílohy, které bude nutné doložit k zápisu do spolkového rejstříku a získání IČA souhlas se zápisem do spolkového rejstříku a prohlášení statutárního zástupce (starosty) okrsku nebo SDH souhlas vlastníka nemovité věci s umístěním sídla okrsku nebo SDH pro fyzické osoby pro právnické osoby výpis z usnesení valné hromady o zvolení statutárního zástupce (starosty okrsku nebo SDH) do funkce Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS „Inteligentní formulář“ musí být opatřen rovněž ověřeným podpisem starosty SH ČMS, spolu s přiloženými přílohami a vylepeným kolkem v nominální hodnotě 1000,- Kč doručen na Městský soud v Praze – vyřízen pak cca do 5 dnů Informace o zapsání do spolkového rejstříku (soudní rozhodnutí) dostane od Městského soudu v Praze jak nově zapisovaná organizační jednotka, tak Kancelář SH ČMS Tento postup se týká také sborů, které byly zaregistrovány na SH ČMS v dřívějších letech a doposud IČO nemají zřízeno Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Další zjištěné nedostatky v ARESU Aktivní sbor, který nikdy nebyl zrušen nelze najít ve spolkovém rejstříku i ARESU - důvod ČSÚ z nezjištěných důvodů odebrala sboru IČO Důležité: povinnost okresů co nejdříve zkontrolovat dle seznamu RL SDH své sbory v ARESU a pokud takový sbor naleznou, dát neprodleně na vědomí Kanceláři SH ČMS, po dohodě s ČSÚ bude IČO aktivováno a sbor bude moci být zapsán do rejstříkového soudu Postup pro zapsání bude shodný s postupem pro zapsání nového sboru Dagmar Hladíková – Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS Ve spolkovém rejstříku se nachází SDH s dvojím zapsáním – vlastní 2x IČO nutné ověřit u SDH, které IČO používají druhý zápis nechat v rejstříku vymazat pokud SDH ztratilo doklad o zřízení IČA, stačí navštívit kterékoliv pracoviště Czechpointu a nechat si udělat výpis z veřejné části tzv. rejstříku osob Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS

Závěr – nejdůležitější body Neprodleně zkontrolovat v ARESU své aktivní sbory, zjistit zda jsou „aktivní či neaktivní“, „neaktivní“ sbory hlásit Kanceláři SH ČMS a předat k nim potřebnou dokumentaci (nejpozději červen 2014) kopii RL SDH kopii tiskopisu o zřízení IČA výtisk informace z ARESU o odebrání IČA prohlášení OSH, že sbor nebyl nikdy zrušen a je stále aktivní (podpis + razítko) Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS Věnovat zvýšenou pozornost svým sborům v centrálním registru SH ČMS a neprodleně dokončit vyřazení dlouhodobě nepracujících sborů v souladu se seznamem RL SDH, dle předpisů SH ČMS – Organizační řád a jeho přílohy Informovat sbory o skutečnosti, že naše organizace nebude měnit svůj název ani názvy organizačních jednotek Vysvětlovat sborům, že na změny a opravy chybných zápisů máme ze zákona 3-letou lhůtu, žádat je o trpělivost, neházet kompetence OSH na Kancelář SH ČMS Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS Vysvětlovat sborům rozdíl mezi úřadem a soudem – na úřadě vám někdy i ochotně pomohou, na soudu neradí a nepomáhají, na soudu vám může pomoci pouze advokát, kterého si za tím účelem najmete, ale i zaplatíte, snažit se nevolat na Městský soud Vysvětlovat sborům, že veškeré prvozápisy a změny v zápisech do spolkového rejstříku Městskému soudu v Praze, může podávat pouze Kancelář SH ČMS Zasílat veškeré požadavky na změny nebo upřesnění adres sídel sborů Kanceláři SH ČMS Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS Důvod: Kancelář SH ČMS vystaví přílohu k RL SDH, která bude obsahovat konkrétní změnu nové údaje slouží k přípravě chystaných změn zápisů do spolkového rejstříku Pomocné tiskopisy k prvnímu zápisu sboru, nebo změně zápisu sboru, po schválení u Městského soudu, budou uloženy na našich web stránkách ke stažení Z důvodu značné finanční zátěže SH ČMS, se změny zapsaných SDH ve spolkovém rejstříku prozatím posouvají do doby schválení zákona o veřejné prospěšnosti (zbaví nás povinnosti platit poplatky Městskému soudu) Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS Uvědomovat si časovou náročnost k nápravě námi nezaviněných chyb ve spolkovém rejstříku, na požadavky Kanceláře reagovat vstřícně Pro všechny zúčastněné osoby i instituce se jedná o nové věci, které se musíme naučit řešit Dotazy, podněty, připomínky ???? Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS

Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS Děkuji za pozornost Dagmar Hladíková - Kancelář SH ČMS