Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/2 Výstup: VY_32_INOVACE_2Dl210 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Vnitřní správa Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem sdružování, registrace, stanovy, rozpuštění sdružení, ustavující schůze Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem vnitřní správa a její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech vnitřní správy a pochopení na právo občana sdružovat se, za jakých podmínek se lze sdružovat a registrovat u příslušného orgánu. žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Právo sdružovat se Právo svobodně se sdružovat zaručuje Listina základních práv a svobod. Toto právo slouží k vyjádření názorů, postojů, stanovisek, k šíření informací. Nikdo nesmí být nucen ke sdružování, k členství ve sdružení ani k účasti na jejich činnosti a naopak ze sdružení může každý svobodně vystoupit.

5 Sdružování občanů Každý má právo spolu s jinými se sdružovat ve spolcích, společnostech, hnutích, klubech a jiných občanských sdruženích. Výkon tohoto práva nesmí být žádným způsobem omezován, s výjimkou zákonných důvodů. Členy těchto sdružení mohou být i právnické osoby.

6 Nepovolená sdružení porušující ústavu a zákony
dosahující svých cílů nezákonnými a protiústavními způsoby ozbrojené nebo s ozbrojenými složkami

7 Vznik sdružení Právním základem vzniku sdružení je registrační princip. Návrh na registraci sdružení mohou podávat nejméně tři občané, z nichž alespoň jeden je starší 18 let – tvoří přípravný výbor. K návrhu na registraci přípravný výbor připojí stanovy ve dvojím vyhotovení.

8 Obsah stanov Název sdružení Sídlo Cíl činnosti Zásady hospodaření
Organizační jednotky Orgány sdružení

9 Registrace sdružení Návrh na registraci se podává na Ministerstvo vnitra ČR. Řízení je zahájeno dnem, kdy na ministerstvo dojde bezvadný návrh. Není-li návrh bezvadný, upozorní ministerstvo na to přípravný výbor. Pokud vady nejsou odstraněny, řízení o registraci není zahájeno.

10 Odmítnutí registrace jedná se o organizaci, na níž se nevztahuje zákon o sdružování občanů stanovy nejsou v souladu se zákonem nedovolené sdružení (omezuje lidská práva) sdružení je státním orgánem

11 Lhůty registrace Ministerstvo vnitra provede do 10 dnů od zahájení řízení registraci a v této lhůtě zašle zmocněnci přípravného výboru jedno vyhotovení stanov, na němž vyznačí den registrace, kterým je den odeslání. Jinak ministerstvo do 10 dnů odmítne registraci. Proti rozhodnutí o odmítnutí se lze odvolat k Nejvyššímu soudu.

12 Lhůty registrace Pokud nebylo ve lhůtě 40 dnů od zahájení řízení (tj. od doručení bezvadného návrhu) doručeno zmocněnci rozhodnutí ministerstva o odmítnutí registrace, vzniká sdružení i bez výslovné registrace.

13 Zánik sdružení Dobrovolné rozpuštění nebo sloučení s jiným sdružením
Rozpuštění rozhodnutím ministerstva vnitra Proti rozhodnutí o rozpuštění je možné podat opravný prostředek k Nejvyššímu soudu ČR.

14 Ustavující schůze Dalším krokem existence občanského sdružení je svolání členské schůze, kde by mělo proběhnout schválení stanov a volba statutárních orgánů. Až do jejich vytvoření jedná jménem sdružení přípravný výbor, pokud stanovy neurčují něco jiného.

15 Zdroje: http://www. pf. upol


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google