Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN"— Transkript prezentace:

1 Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN

2 Kontroly výkonu přenesené působnosti – editace dat RÚIAN
Kontrolními pracovníky odboru kontroly jsou realizovány kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat Registru územní identifikace, adres a nemovitostí (dále jen „RÚIAN“). Povinnost obcí v oblasti zápisů údajů do RÚIAN upravuje zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, postup při zápisu údajů do RÚIAN prostřednictvím ISÚI (informační systém územní identifikace) je stanoven vyhláškou č. 359/2011 Sb., o základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí. Editoři na obci pracují ve dvou agendách: 1) agenda obec, 2) agenda stavební úřad

3 Kontroly výkonu přenesené působnosti – editace dat RÚIAN
Údaje editované obcí Podle § 42 až 44 zákona o základních registrech obec zapisuje údaje o: - ulici (§ 43 odst. 4 zákona o základních registrech); - stavebním objektu, který nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu (zapisované údaje o stavebním objektu jsou shodné s údaji, které o stavebním objektu zapisuje stavební úřad, viz níže); - adresním místu, jestliže nevzniká spolu se stavebním objektem vyžadujícím povolení nebo ohlášení stavebnímu úřadu (identifikační údaje pro zápis adresního místa jsou definovány v § 14 vyhlášky č. 359/2011 Sb.). Jedná se například o doplnění orientačního čísla, doplnění vazby adresního místa na nově pojmenovanou ulici nebo vznik nového adresního místa, které vzniká k číslovanému stavebnímu objektu zapisovanému obcí.

4 Kontroly výkonu přenesené působnosti – editace dat RÚIAN
U obcí, které nejsou stavebním úřadem, ověřujeme: zda má obec zřízen přístup do ISÚI (Informační systém územní identifikace), zda má obec ve věci zabezpečení zápisů do ISÚI uzavřenou veřejnoprávní smlouvu. Nastavení přístupu do ISÚI kontrolovaný orgán veřejné moci může doložit poskytnutím „Výpisu editace prvků za období“. Krajský úřad provádí namátkovou kontrolu zapsaných údajů. Kontrolními sestavami, které mají být řešeny primárně z pozice obce, jsou kontroly: chybějící definiční body u AM (adresních míst), chybějící lokalizace u ulice.

5 Kontroly výkonu přenesené působnosti – editace dat RÚIAN
V souvislosti s výkonem kontroly je od kontrolované osoby vyžádán „Výpis editace prvků za období“ – editoři jej mohou vygenerovat v ISÚI (Informační systém územní identifikace). z uvedeného výpisu jsou náhodně vybrány některé z editovaných prvků, u kterých je kontrolován soulad s údaji uvedenými v dokumentech, na jejichž základě byly údaje do RÚIAN zapsány; vedle kontroly náhodně vybraných prvků je za součinnosti kontrolované osoby provedena kontrola vyřizování reklamací (zasláním reklamace do ISÚI vzniká oprávněná pochybnost o správnosti editovaného údaje) – editor by měl doložit (vysvětlit), jakým způsobem reklamaci řeší. Reklamace se zobrazují přímo v ISÚI na úvodní stránce, Každý reklamace obsahuje datum vložení do ISÚI.

6 Kontroly výkonu přenesené působnosti – editace dat RÚIAN
V I. pololetí 2018 bylo odborem kontroly realizováno 25 kontrol výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat Registru územní identifikace, adres a nemovitostí: Typ obce Agenda obec Dle schváleného plánu Mimořádná kontrola Celkem I. pololetí 2018 Kontrolní zjištění Obce s rozšířenou působností (III. typu) 6 1 Obce s pověřeným úřadem (II. typu) 4 Obce se základním rozsahem činnosti (I. typu) 15 2 25 Kontrola byla zaměřena na agendu obec.

7 Kontroly výkonu přenesené působnosti – editace dat RÚIAN
Kontrolní zjištění: Kontrolou byly zjištěny nedostatky u 4 kontrolovaných subjektů, ve všech případech kontrolního zjištění se jednalo se o nedostatky spočívající v neoznačování nesprávnosti reklamovaných referenčních údajů a neřešení reklamací v zákonem stanovené lhůtě. Pracovník vykonávající agendu zápisu do RÚIAN byl současně upozorněn, že na stránce v Aplikaci pro kontroly dat RÚIAN ( jsou zveřejněné počty reklamací (aktuálních i řešených), které jsou aktualizovány denně. Je třeba průběžně kontrolovat počty nově vzniklých reklamací, řešit je ve stanovených lhůtách (3 dny ode dne, kdy se o změně dozvěděl) a pracovat s aktuálními daty. Taktéž je nutné zakládat si příslušné dokumenty, na základě kterých byly reklamace řešeny, případně evidovat jiný podklad, na základě kterého byla reklamace vyřízena.

8 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Upozornění: Všechny potřebné informace k připojení do RÚIAN/ISÚI a k zajištění povinností obcí při zápisu do RÚIAN jsou dostupné na stránkách na stránkách v Aplikaci pro kontroly dat RÚIAN ( jsou měsíčně aktualizovány kontroly stávajících údajů v RÚIAN. Je třeba průběžně vystavené kontroly řešit, v případě neřešení budou předány na příslušné editory prostřednictvím reklamací.

9 Děkuji za pozornost Zpracovala: Mgr. Kamila Kubíčková Dne


Stáhnout ppt "Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN"

Podobné prezentace


Reklamy Google