STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Pracovní právo. Pohovor
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
INFORMAČNÍ POLITIKA V PRAXI Účetní a daňová kancelář Pavla Mikésky Jíchová Renáta Podloucká Karolína Poláková Lucie Šedivá Klára.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Sídla.
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu
Zákon o sociálním podnikání
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Práva a povinnosti členů rodiny
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Profesionalizace sociální práce v ČR
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan

Příchod na úřad Ovládnutí prostoru Podání ruky (Jak se jen jmenuje??) Pozorovat – Nasávat – Neměnit Komunikovat Nevěřit všeználkům

ROZJEZD KOMUNIKOVAT Vytvořit tým Neměnit to, co funguje Stanovit cíl Právo na chybu

ZÁKLADNÍ NÁVYKY KOMUNIKOVAT Pravidelnost v chaosu Chyba ano, ale s dobrým úmyslem Smysluplnost – není čas dělat věci „jentak“ Důvěřovat, prověřovat Nepropadat panice

Když propadnu panice Neposlouchat chvástavé Poradit se: ANO Porovnávat se: NE Věřit sobě a své vizi Cit pro věc důležitější než IPRM, IT, ROP, SFŽP,… Činit dobro KOMUNIKOVAT, neuzavírat se

Co nám pomáhá Kvalitní právní povědomí Otevřenost dobré praxi Transparentnost aneb nemáme co tajit Úřad jde s námi Lidé jdou s námi Využívání komunikačních kanálů

Právní pasti právní triumvirát každého starosty: zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

zákon o obcích účelnost x hospodárnost ? „ (1) Majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku. Obec vede účetnictví podle zákona o účetnictví. (2) Majetek obce musí být chráněn před zničením, poškozením, odcizením nebo zneužitím. S nepotřebným majetkem obec naloží způsoby a za podmínek stanovených zvláštními předpisy, pokud tento zákon nestanoví jinak. (6) Obec je povinna chránit svůj majetek před neoprávněnými zásahy a včas uplatňovat právo na náhradu škody a právo na vydání bezdůvodného obohacení. (7) Obec je povinna trvale sledovat, zda dlužníci včas a řádně plní své závazky, a zabezpečit, aby nedošlo k promlčení nebo zániku z nich vyplývajících práv.“ účelnost x hospodárnost ?

Zákon o veřejných zakázkách „Zadavatel je povinen při postupu podle tohoto zákona dodržovat zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace.“ Diskriminace x pomoc regionu, potřebným …

Trestní zákoník Porušení povinnosti při správě cizího majetku (dle § 220 tr. zákoníku): … „poruší podle zákona mu uloženou nebo smluvně převzatou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek, a tím jinému způsobí škodu nikoli malou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. touto nejzákladnější normou.“ Maření úkolu úřední osoby z nedbalosti (dle § 330 tr. zákoníku): „Úřední osoba, která při výkonu své pravomoci z nedbalosti zmaří nebo podstatně ztíží splnění důležitého úkolu, bude potrestána odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.“ Řešení ?

Efektivní komunikace Z očí do očí Ne nad ale mezi lidmi Neúnavně vysvětlovat Přinášet dobré zprávy Nezneužívat ale maximálně využívat městské tiskoviny Nebát se lidí včetně novinářů (také lidi) Počítat se ztrátou soukromí Veřejná slyšení Webové stránky, mobilní aplikace, sociální sítě Nebát se mít názor a stát si za ním: BUĎTE OPINION LEADER

Příklady dobré (Kolínské) praxe Kolín v mobilu

Příklady dobré (Kolínské) praxe 2) Prohlídky města http://kolin.pres.cz/clanek-starosta-vit-rakusan-v-nedeli-provazel- centrem-kolina

Příklady dobré (Kolínské) praxe 3) Veřejná slyšení

Příklady dobré (Kolínské) praxe 4) Lepší místo Platforma pro zlepšování veřejného prostoru Nástroj efektivní komunikace mezi občanem a úřadem www.lepsimisto.cz + mobilní aplikace

Lepší místo – reakce na dobrou práci

Příklady dobré (kolínské) praxe 5) Bezpečný Kolín

Příklady dobré (kolínské) praxe 6) Odpovědné veřejné zadávání Příklady dobré (kolínské) praxe

Co se jinam nevešlo Nepodcenit územní plán Nastavit systém práce městského architekta Spolupracovat s okolními městy Chodit mezi lidi Nevyměnit staré známé za nové Mít štěstí

Děkuji za pozornost