VY_32_INOVACE_Sikorová_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Péče o pracovníky.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předmět a prameny pracovního práva
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
vytvořený v projektu OP VK
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_03.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Autor: Ing. Sikorová Renata
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Podnikatelé vs. zaměstnanci
Autor: Ing. Sikorová Renata
Charakteristika a význam obchodního provozu, činitelé OP.
Obchod a význam obchodu
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
VY_32_INOVACE_Sikorova_
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
VY_32_INOVACE_Sikorová Prodej zboží – vlastní prodej zboží
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Pracovní prostředí, pracovní místo
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před úrazem el.proudem
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Ing. Veronika Dostálková MBA
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-14 PRODEJNA Práva a povinnosti zaměstnanců, hygiena a estetika pracovního prostředí VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-14 Autor: Ing. Renata Sikorová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Žáci se seznámí s: právy a povinnostmi, které vyplývají z pracovního poměru; pracovním řádem; Pojmy – pracovní atmosféra, estetika pracovního prostředí, ergonomie.

Základní povinnosti pracovat svědomitě a řádně podle svých sil a schopností, plnit pokyny nadřízených v souladu s právními předpisy; plně využívat pracovní dobu, plnit kvalitně, hospodárně a včas pracovní úkoly; dodržovat předpisy k vykonávané práci – technologické postupy, bezpečnost; řádně hospodařit se svěřenými prostředky, ochraňovat majetek před poškozením, ztrátou a zničením a nejednat v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele.

Pracovní řád Zaměstnavatelé mohou vydávat pracovní řád, který blíže rozvádí v souladu s právními předpisy ustanovení zákoníku práce. pracovní řád je závazný pro zaměstnavatele i zaměstnance; nabývá účinnosti dnem, který je v něm stanoven; všichni zaměstnanci musí být s pracovním řádem seznámeni; pracovní řád musí být zaměstnancům přístupný.

Hygiena a estetika pracovního prostředí jsou významnou součástí obchodního provozu; zaměstnanci jej vnímají jako pracovní atmosféru, která působí na smysly; pracovní atmosféra – soubor vlivů, které působí na smysly, a které jsou vědomě i podvědomě vnímány jako individuální prožitek.

Fyzikální faktory pracovního prostředí Osvětlení – má přímý vliv na pracovní činnost a spokojenost zaměstnanců – nesmí oslňovat, nevrhat stíny; Barevné řešení pracoviště – má psychologické i emocionální účinky spolu s osvětlením; Akustické podmínky – se zvyšováním hladiny mohou být nepříjemné až škodlivé a zdravotně závadné; Mikroklimatické podmínky (tepelné poměry na pracovišti) – vytváření tepelných stěn u vchodů prodejen, v mrazírnách, chladírnách, zamezit průvanu.

Ergonomické faktory pracovního prostředí Představují faktory, které zajišťují optimální vztah mezi pracovníkem a vnějším prostředím; V obchodě tento vztah chápeme mezi pracovníkem, zákazníkem a obchodním zařízením. Ergonomická hlediska jsou důležitou podmínkou pro zvýšení pracovního výkonu.

POUŽITÁ LITERATURA Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, 772 00 Olomouc, Rok vydání 2001. ISBN 80-7182-131-4. Název knihy. Obchodní provoz ,Místo vydání: Český Těšín Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN 80-7168-845-2.