Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Ing. Sikorová Renata

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Ing. Sikorová Renata"— Transkript prezentace:

1 Autor: Ing. Sikorová Renata
Maloobchod VY_32_INOVACE_Sikorová_ Charakteristika odborných a diskontních prodejen, supermarketů, hypermarketů a obchodně zábavních center Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci se seznámí s charakteristikou jednotlivých prodejních jednotek, pochopí jejich odlišnosti ve formách prodeje, šíři poskytovaných služeb a nárocích na odbornost.

3 Odborné velkoprodejny
sortiment tvoří nepotravinářské zboží se zaměřením na dům a zahradu; samoobslužná forma obsluhy; budují se na okraji měst – velká prodejní a parkovací plocha; kvalita a ceny jsou podřízeny nabízenému sortimentu; velký rozsah služeb.

4 Diskontní prodejny centra levného nákupu;
nízké provozní náklady – jednoduché vybavení, u velkých odběrů jsou poskytovány slevy; zaměřují se na zboží s rychlou obrátkou; samoobslužná forma prodeje; budují se na okraji měst – parkování; ceny nízké, kvalita boží standardní; minimální rozsah služeb.

5 Supermarkety jsou velké samoobslužné prodejny doplněné obslužnými úseky; sortiment tvoří smíšené zboží; budují se na okraji měst nebo na sídlištích společně s velkými parkovišti; prodejní plocha je m2; vysoký maloobchodní obrat, prodloužená prodejní plocha.

6 Hypermarkety plný sortiment zboží potravinářského i nepotravinářského;
prodejní plocha je 2,5 m2 – 15 tisíc m2, jsou zde i obslužné úseky; vyskytují se na okraji měst nebo u dálničních tahů; ceny nižší; velký rozsah nabízených služeb (bankomat); jsou tvořeny řetězci nadnárodních společností; u nás je objevují po roce 1997.

7 Obchodně zábavní centra
základ tvoří hypermarket, pak navazují samostatné specializované prodejny; centra umožňují zákazníkům spokojený nákup a zábavu; budují se na okraji měst, zastavěná plocha je až m2; na Moravě jsou známí Olympia, Futurum, Avion.

8 POUŽITÁ LITERATURA KAPLOVÁ, Františka. Obchodní provoz.
Olomouc: Olomouc s.r.o, 2001, ISBN 80-


Stáhnout ppt "Autor: Ing. Sikorová Renata"

Podobné prezentace


Reklamy Google