Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena"— Transkript prezentace:

1 Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
PRODEJNA Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena VY_32_INOVACE_Sikorová_ Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci se seznámí s: hygienickými předpisy při prodeji;
skladování a vystavování zboží; s hygienickými pravidly; žáci si uvědomí návyky osobní hygieny.

3 Hlavní zásady při dodržování hygieny
V potravinářských obchodech musí být obzvlášť dodržovány hygienické zásady. Jejich porušováním může dojít k ohrožení zdraví pracovníků i zákazníků. Při prodeji jsou zaměstnanci povinni dodržovat: soustavně udržovat všechny prostory a zařízení prodejny v čistotě, denně uklízet; sledovat jakost dodávaných potravin, z prodeje vyloučit závadné potraviny; rozmražené potraviny se nesmí znovu zamrazit; :

4 při manipulaci s nebalenými potravinami používat čisté a vhodné pracovní pomůcky a nářadí;
potraviny podléhající rychlé zkáze musí být skladovány v chladícím zařízení; u prodeje nebalených potravin poskytnout zákazníkovi dostatečné množství hygienicky vhodného obalového materiálu, balící papír (sáčky); prodej potravin spojených s jejich konzumací na místě musí být zajištěn hygienickými požadavky- musí být zajištěny samostatné skladovací prostory, vyhrazen samostatný prostor pro zpracování surovin;

5 manipulace s hotovými pokrmy se musí uskutečnit samostatně ve vyčleněném prodejním prostoru;
prostory určené ke konzumaci na místě musí být vybaveny účelným inventářem - musí být prováděna jeho pravidelná očista, nesmí ovlivňovat mikroklima prodejny (zápachem); Při skladování jsou pracovníci povinni: chránit všechny potraviny před znečištěním, pronikáním hmyzu, hlodavců a ptactva; dodržovat zásady osobní hygieny; používat osobní ochranné prostředky; mít u sebe zdravotní průkaz;

6 seznámit se s hygienickými požadavky pro přejímku, skladování, prodej;
Při vystavování potravin se dodržuje: nebalené potraviny musí být zabezpečeny proti sahání a nedovolené manipulaci; potraviny choulostivé a snadno podléhající zkáze musí být vystavovány v chladícím zařízení; odděleně musí být uloženy syrové potraviny; oddělit potraviny, která jsou nesourodě svými smyslovými vlastnostmi; na potraviny ve výlohách nesmí dopadat přímé sluneční záření; vystavovány mohou být pouze potraviny trvanlivé nebo vhodné atrapy;

7 vystavují se pouze trvanlivé potraviny, musí být zajištěna jejich pravidelná obměna nebo se požívají atrapy; výlohy musí být utěsněné proti pronikání prachu; balené potraviny musí být vystavovány v neporušených obalech, nesmí být zaprášené; Při úklidu dbáme: provádí se denní důkladný úklid pracovních ploch, pomůcek; dle potřeby se provádí jejich dezinfekce; Provádí se i čištění nákupních vozíků a košíků.

8 Osobní hygiena dodržování osobní hygieny je nezbytným předpokladem pro práci prodavače – zejména v potravinářském sortimentu; nedodržováním hygienických zásad může ohrozit zdraví spoluzaměstnanců i zákazníků.

9 Hygienické zásady vlastnit zdravotní průkaz;
podrobovat se pravidelným lékařským prohlídkám; v případě horečky, průjmu, hnisavého onemocnění okamžitě navštívit lékaře; při výskytu nakažlivé choroby v rodině taktéž; dbát na osobní hygienu; vždy mít čistý oděv a hygienickou obuv; po použití WC a každém znečištění rukou si umýt ruce;

10 používat svůj vlastní ručník;
na špinavé práce ve skladech nepoužívat oděv, ve kterém prodává; mít vždy čisté a upravené nehty; při prodeji potravin mít vždy ochranu vlasů; vyvarovat se ostrých parfémů; mít vždy u sebe čistý kapesník; Upravený prodavač a jeho osobní čistota má zákazníka přitahovat, nikoli odpuzovat.

11 POUŽITÁ LITERATURA 1. Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, Olomouc, Rok vydání ISBN 2. Název knihy. Obchodní provoz ,Místo vydání: Český Těšín Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN


Stáhnout ppt "Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena"

Podobné prezentace


Reklamy Google