Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Sikorová_ 09-3-12-Inventarizace
Velkoobchod VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci se seznámí s: definicí inventarizace;
významem inventarizace; kroky při inventarizaci; druhy a členěním inventarizace; složením inventarizační komise.

3 Inventarizace - pojem Inventarizací rozumíme přesné zjištění fyzického stavu hospodářských prostředků jejich přesným přepočítáním, přeměřením nebo převážením a porovnání se stavem účetním a vypořádání inventarizačních rozdílů. Inventarizaci chápeme jako nástroj řízení a kontroly, čím se zabezpečuje ochrana a neporušenost soukromého vlastnictví.

4 Inventarizace zahrnuje
zjištění skutečného stavu majetku fyzickou inventurou (zásoby zboží); porovnání skutečného stavu; vyčíslení inventarizačních rozdílů – shoda, přebytek, manko; vypořádání inventarizačních rozdílů;

5 Význam inventarizace je kontrolou účetního systému a hospodaření s majetkem; slouží pro kontrolu finančních orgánů; výsledky inventarizací jsou důležité při rozhodování peněžních ústavů v souvislosti s poskytnutím úvěrů; slouží auditorům a jiným osobám ověřující roční závěrku.

6 Druhy inventarizace Z hlediska rozsahu může být inventarizace:
dílčí – předmětem inventarizace jsou jen některé druhy majetku a závazků; úplná - předmětem inventarizace je všechen majetek a závazky,

7 Z hlediska času rozdělujeme inventarizace:
Řádné – prováděné ve stanovených lhůtách: - periodické – jsou základní formou inventarizací, provádí se jednorázově ke stanovenému datu; - průběžné – se provádí v průběhu celého roku jen u některých druhů majetku.

8 Mimořádné inventarizace provádíme :
- při organizačních změnách (vzniku podniku, jeho sloučení, rozdělení, likvidaci),  - při mimořádných událostech (např. po živelné pohromě, vloupání, zpronevěře apod.),  - při uzavření dohody o hmotné odpovědnosti,  - při změně pracovníka.

9 Inventarizace začíná vždy inventurou, která může mít formu fyzické inventury – zjištění fyzického stavu majetku (zásoby, peněžní prostředky) nebo dokladové inventury (peníze na účtech, pohledávky a závazky). Inventarizací provádí podnikatel sám minimálně 1x ročně, u peněžních prostředků a cenin 4x ročně, u větších obchodních podniků je jmenovaná inventarizační komise.

10 Inventarizační komise
musí být nejméně dvoučlenná, předseda komise nesmí být vedoucí pracovník prodejny; jeden člen komise by měl znát inventarizovaný majetek, druhý účetnické práce; u velkých prodejen je komise i vícečlenná.

11 Opakování Vysvětlete pojem inventarizace.
Co se chápe pod pojmem inventarizace? Uveďte kroky, které inventarizace zahrnuje. Vysvětlete význam inventarizace. Uveďte rozdělení inventarizace z hlediska rozsahu i času..

12 POUŽITÁ LITERATURA KAPLOVÁ, Františka. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště: obor prodavač. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001, 147 s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google