Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Provozování živnosti Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 ANOTACE V této prezentaci se žáci seznámí
s tím, jak provozovat živnost a které další podmínky musí živnostník splňovat k provozování živností. Prezentace je určena pro odborné ekonomické vzdělávání oboru Gastronomie a Kuchař – číšník.

3 PROVOZOVÁNÍ ŽIVNOSTI PROSTŘEDNICTVÍM ODPOVĚDNÉHO ZÁSTUPCE
Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele. Odpovědný zástupce musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti.

4 Rozdělení živností a) ohlašovací, které při splnění stanovených podmínek smějí být provozovány na základě ohlášení b) koncesované, které smějí být provozovány na základě koncese

5 Živnostenské oprávnění
Oprávnění provozovat živnost (dále jen "živnostenské oprávnění") vzniká právnickým osobám, které se do obchodního rejstříku nezapisují, a fyzickým osobám: a) u ohlašovacích živností dnem ohlášení nebo, pokud je v ohlášení uveden pozdější den vzniku živnostenského oprávnění, tímto dnem b) u koncesovaných živností dnem nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese.

6 Živnostenské oprávnění
Právnickým osobám vzniklým podle zvláštního právního předpisu, které se zapisují do obchodního rejstříku až po jejich vzniku, vzniká živnostenské oprávnění Podnikatel prokazuje své živnostenské oprávnění a) výpisem ze živnostenského rejstříku b) pravomocným rozhodnutím o udělení koncese

7 Živnostenské oprávnění
Živnostenské oprávnění nemůže být přeneseno na jinou osobu. Jiná osoba je může vykonávat, jen stanoví-li to zákon.

8 Pokračování v živnosti při úmrtí podnikatele
Zemře-li podnikatel, mohou v živnosti pokračovat až do skončení řízení o projednání dědictví: a) správce dědictví, b) dědicové ze zákona, pokud není dědiců ze závěti, c) dědicové ze závěti a pozůstalý manžel nebo partner i když není dědicem, je-li spoluvlastníkem majetku používaného k provozování živnosti d) insolvenční správce ustanovený soudem, nejdéle však do skončení insolvenčního řízení, e) pozůstalý manžel nebo partner, pokud v živnosti nepokračují dědicové.

9 Provozovny Provozovnou se pro účely zákona rozumí prostor, v němž je živnost provozována Za provozovnu se považuje i automat nebo obdobné zařízení sloužící k prodeji zboží nebo poskytování služeb a mobilní provozovna.

10 Mobilní provozovna Mobilní provozovna je provozovna,
která je přemístitelná a není umístěna na jednom místě po dobu delší než tři měsíce.

11 Provozovny Živnost může být provozována ve více provozovnách, pokud k nim podnikatel má vlastnické nebo užívací právo. Podnikatel je povinen zajistit, aby provozovna byla způsobilá pro provozování živnosti a byla řádně označena. Pro každou provozovnu musí být ustanovena osoba odpovědná za činnost provozovny.

12 POUŽITÁ LITERATURA AUTOR NEUVEDEN. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google