Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO 1. část

3 Problematika živnostenského práva je upravena v následujících právních předpisech : Problematika živnostenského práva je upravena v následujících právních předpisech :  z.č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů (živnostenský zákon)  z.č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů

4 Právo podnikat patří mezi základní práva vyplývající z LZPS. Právo podnikat patří mezi základní práva vyplývající z LZPS. Živnostenským podnikáním (živností) se rozumí jakákoliv podnikatelská činnost, pokud není zákonem zakázána. Živnostenským podnikáním (živností) se rozumí jakákoliv podnikatelská činnost, pokud není zákonem zakázána. Živnost je soustavná činnost, kterou na základě živnostenského oprávnění provozuje samostatně, vlastním jménem fyzická nebo právnická osoba na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Živnost je soustavná činnost, kterou na základě živnostenského oprávnění provozuje samostatně, vlastním jménem fyzická nebo právnická osoba na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

5 Za živnosti se nepovažují a živnostenským zákonem se neřídí činnosti upravené jinými zákony, např. povolání lékařů, veterinářů, advokátů, notářů, tlumočníků, auditorů a daňových poradců, činnosti v bankovnictví, pojišťovnictví, zemědělství a lesnictví, v námořní dopravě, ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, pošta, umělecká a vědecká tvůrčí činnost dle autorského zákona aj. (viz. § 3 živn. zákona) Za živnosti se nepovažují a živnostenským zákonem se neřídí činnosti upravené jinými zákony, např. povolání lékařů, veterinářů, advokátů, notářů, tlumočníků, auditorů a daňových poradců, činnosti v bankovnictví, pojišťovnictví, zemědělství a lesnictví, v námořní dopravě, ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, pošta, umělecká a vědecká tvůrčí činnost dle autorského zákona aj. (viz. § 3 živn. zákona)

6 Z hlediska předmětu podnikání se živnosti rozlišují na : Z hlediska předmětu podnikání se živnosti rozlišují na : 1. obchodní – koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, provozování čerpacích stanic s palivy a mazivy, provádění dražeb mimo soudní rozhodnutí 2. výrobní – výrobce je oprávněn výrobky vyrábět, prodávat a opravovat 3. poskytující služby – opravy a úpravy věcí, přeprava osob a zboží, provozování cestovních kanceláří, poskytování ubytování, hostinská činnost, provozování zastaváren a jiné pracovní výkony

7 Z hlediska forem živnostenského oprávnění (předpokladu vzniku živnostenského oprávnění) se rozlišují živnosti : Z hlediska forem živnostenského oprávnění (předpokladu vzniku živnostenského oprávnění) se rozlišují živnosti : 1. ohlašovací 2. koncesované

8 ad 1) OHLAŠOVACÍ ŽIVNOSTI Jsou takové živnosti, které lze provozovat na základě ohlášení, tzn. že ke vzniku živnostenského oprávnění není třeba souhlasu nebo rozhodnutí živnostenského úřadu. Jsou takové živnosti, které lze provozovat na základě ohlášení, tzn. že ke vzniku živnostenského oprávnění není třeba souhlasu nebo rozhodnutí živnostenského úřadu. Podmínkou pouze je, aby podnikatel splňoval podmínky stanovené pro provozování ohlašovací živnosti. Podmínkou pouze je, aby podnikatel splňoval podmínky stanovené pro provozování ohlašovací živnosti.

9

10 Ohlašovací živnosti se člení : Ohlašovací živnosti se člení : řemeslné – podmínkou provozování živnosti je odborná způsobilost získaná vyučením v oboru a příslušnou praxí (např. opravy motorových vozidel, zámečnictví, zednictví, kadeřnictví aj.) řemeslné – podmínkou provozování živnosti je odborná způsobilost získaná vyučením v oboru a příslušnou praxí (např. opravy motorových vozidel, zámečnictví, zednictví, kadeřnictví aj.)

11

12 vázané – podmínkou k provozování živnosti je odborná způsobilost získaná jinak (např. zkouška z odborné způsobilosti v elektrotechnice, zkouška před komisí pro práci s jedy, provozování solárií, masérské služby apod.) vázané – podmínkou k provozování živnosti je odborná způsobilost získaná jinak (např. zkouška z odborné způsobilosti v elektrotechnice, zkouška před komisí pro práci s jedy, provozování solárií, masérské služby apod.)

13

14 volné – podmínka provozování živnosti není nijak stanovena volné – podmínka provozování živnosti není nijak stanovena Volnými živnostmi jsou tedy všechny živnosti mimo řemeslné, vázané a koncesované (např. sekretářské práce, poradenství, velkoobchod, maloobchod, reklamní činnost, fotografické služby aj.) Volnými živnostmi jsou tedy všechny živnosti mimo řemeslné, vázané a koncesované (např. sekretářské práce, poradenství, velkoobchod, maloobchod, reklamní činnost, fotografické služby aj.)

15

16 ad 2) KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI ad 2) KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI Mohou být provozovány pouze na základě státního povolení, jímž je koncesní listina. Mohou být provozovány pouze na základě státního povolení, jímž je koncesní listina. Jde např. o činnosti související s výrobou zdravotních výrobků, chemických výrobků, provozování cestovní kanceláře, pohřební služby a krematoria, taxislužby, výroba, opravy, nákup, prodej zbraní a střeliva aj. Jde např. o činnosti související s výrobou zdravotních výrobků, chemických výrobků, provozování cestovní kanceláře, pohřební služby a krematoria, taxislužby, výroba, opravy, nákup, prodej zbraní a střeliva aj. Navíc je u všech koncesovaných živností vyžadována spolehlivost, která se posuzuje ve vztahu k předmětu podnikání se zřetelem na ochranu života, zdraví, majetkových a jiných práv osob a veřejných zájmů. Navíc je u všech koncesovaných živností vyžadována spolehlivost, která se posuzuje ve vztahu k předmětu podnikání se zřetelem na ochranu života, zdraví, majetkových a jiných práv osob a veřejných zájmů.

17

18 V příloze živnostenského zákona jsou seznamy řemeslných, vázaných, volných a koncesovaných živností. V příloze živnostenského zákona jsou seznamy řemeslných, vázaných, volných a koncesovaných živností.


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google