Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Ing. Sikorová Renata

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Ing. Sikorová Renata"— Transkript prezentace:

1 Autor: Ing. Sikorová Renata
Velkoobchod VY_32_INOVACE_Sikorová_ Odběratelsko – dodavatelské vztahy Mechanizace a automatizace ve VO skladech Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci se seznámí s: význam odběratelsko-dodavatelských vztahů;
s obecnou a speciální poptávkou; významem mechanizace při skladováním; členěním mechanizace; mechanizačními prostředky.

3 Odběratelsko-dodavatelské vztahy
Kontakt prodejny s velkoobchodem Před uzavřením kupní smlouvy o dodávkách zboží je třeba si ujasnit: Co se má nakoupit (jaký sortiment); Kolik se má nakoupit; Kdy se má nakoupit; Kde se má nakoupit. Informace o dodavatelích můžeme rozdělit do dvou skupin.

4 a) Informace o dodavatelích již existujících
o dodavatelích vedeme účelnou evidenci (kartotéka, záznam v PC); kartotéka obsahuje údaje o nabízeném sortimentu zboží, ceny, obchodní podmínky, aj.; informace neustále doplňujeme.

5 b) Informace o nových obchodních partnerech
Získávají se nejčastěji formou poptávky – výzvy k poskytnutí informací. Rozlišujeme dva druhy poptávky: Obecná poptávka – zde se získávají obecné informace formou obchodních dopisů, apod.. Speciální poptávka – získávají se informace o konkrétním zboží, jeho ceně, dodacích podmínkách, Nabídka – je odpovědí na poptávka, může být vyžádaná nebo nevyžádaná.

6 Mechanizace a automatizace ve velkoobchodních skladech
Ve VO skladech se uplatňuje řada operací, při které dochází s manipulací se zbožím, a to nelze zvládnou ručně, proto se využívají různé mechanizační prostředky. Mechanizační prostředky se rozdělují podle podílů lidské práce.

7 Malá mechanizace (ruční) – usnadňuje rychlejší manipulaci se zbožím menších rozměrů. Patří sem rudly, plošinové vozíky, kontejnery. Střední mechanizace – patří sem vozíky nízkozdvižné a vysokozdvižné paletizační vozíky. Velká mechanizace – veškeré operace jsou mechanizovány – komplexní mechanizace.

8 Kontrolní otázky Uveďte, co si musíme ujasnit před uzavřením kupní smlouvy.? Kde vedeme informace o již existujících dodavatelích? Kde získáváme informace o nových dodavatelích? Jakou formou získáváme informace o nových dodavatelích? Co je nabídka? Uveďte rozdělení mechanizace.

9 POUŽITÁ LITERATURA KAPLOVÁ, Františka. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště: obor prodavač. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001, 147 s. ISBN


Stáhnout ppt "Autor: Ing. Sikorová Renata"

Podobné prezentace


Reklamy Google