Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Sikorová_ 09-3-05-VO operace – skladování, expedice
Velkoobchod VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci se seznámí s: způsoby uskladnění zboží ve VO skladech;
péči o kvalitu zboží; postupem při expedici zboží; rozvozním plánem a jeho obsahem; dodavatelsko-odběratelskými vztahy.

3 3. Skladování zboží do skladu až do doby expedice do prodejen.
jsou operace se zbožím od okamžiku převzetí do skladu až do doby expedice do prodejen. Způsoby uskladnění zboží volně (maximálně ve 4 vrstvách); do regálů policových při ruční manipulaci, do regálů příhradových při manipulaci s vysokozdvižnými vozíky, které ukládají zboží do regálů a s paletou; do stohů (paletizace); pokud to vyžaduje charakter zboží, používají se ohradové palety.

4 Péče o kvalitu zboží kvalita je dána užitnou hodnotou zboží, jeho
trvanlivostí a uchovatelností. pracovníci skladů jsou povinní pravidelně provádět kvalitativní prověrky skladovaného zboží a zjištěnou kvalitu porovnávat s referenčním vzorkem; všichni pracovníci skladů musí být informováni o existenci a platnosti záručních lhůt.

5 4. Expedice zboží po převzetí objednávek od odběratelů se zboží
připravuje k expedici v jednotlivých odděleních skladu a kompletuje se podle přání zákazníka. zboží a obaly mohou být připravovány a vydávány pouze na základě písemného příkazu (výdejka, expediční příkaz, objednávka); zboží a obaly jsou podrobeny pečlivé výstupní kontrole z hlediska kvality a kvantity;

6 po provedení výstupní kontroly se vyznačí na průvodních dokladech, kdo kontrolu provedl;
připravené zboží podle objednávek odběratelů předá skladník expedici proti podpisu; zboží pro expedici je uspořádáno v pořadí nakládky podle rozvozního plánu.

7 Rozvozní plány zasílají svým odběratelům dodávkové VO sklady;
návrh rozvozního plánu předkládá velkoobchod nejpozději do 20 dnů před začátkem každého čtvrtletí. Obsah plánu. plán (datum) návštěv obchodního zástupce VO na prodejně; plán návštěv zástupce prodejny ve vzorkovně VO; plán odeslání písemných objednávek vypracovaných bez přítomnosti zástupce velkoobchodu; plán a způsob rozvozu.

8 Kontrolní otázky Vysvětlete, co se rozumí skladováním zboží?
Uveďte způsoby skladování zboží. Uveďte význam kvality a popište jak o ní pečujeme při skladování. Charakterizujte expedici zboží a popište postup. Vysvětlete význam rozvozních plánu. Uveďte obsah rozvozního plánu.

9 POUŽITÁ LITERATURA KAPLOVÁ, Františka. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště: obor prodavač. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001, 147 s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice"

Podobné prezentace


Reklamy Google