Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M"— Transkript prezentace:

1 PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M

2 Pracovní řád Vychází ze zákoníku práce. Musí být k dispozici všem zaměstnancům. Bývá vyvěšen na místě přístupném všem zaměstnancům. Obsahuje informace a pracovní době, dovolené, plnění povinností.

3 Pracovní kázeň Pracovní kázní je myšleno uvědomělé plnění povinností plynoucích z pracovního řádu, pracovní smlouvy a z pokynů nadřízených. Pracovat svědomitě a řádně. Plně využívat pracovní dobu k práci. Dodržovat předpisy BOZP. Řádně hospodařit se svěřeným majetkem.

4 Porušení pracovní kázně
Při porušení pracovní kázně může zaměstnavatel se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr.

5 Úkol: Kdyby jste byli nadřízenými několika zaměstnanců. Jaké povinnosti by museli plnit vaši podřízení? Jak by jste docílili toho, aby tyto požadované povinnosti zaměstnanci plnili?

6 Dovolená na zotavenou Zaměstnanci v pracovním poměru přísluší dovolená na zotavenou za kalendářní rok, jestliže odpracoval alespoň 60 dnů. Základní délka dovolené jsou 4 týdny, tzn. 20 dnů. V některých zaměstnáních se uděluje další dovolená: Dodatková (horníci) Další dovolená (nepřízeň počasí)

7 Krácení dovolené Zaměstnavatel má právo na krácení dovolené zaměstnanci v těchto případech: Neomluvená zameškaná směna Výkon trestu odnětí svobody Dlouhodobá nepřítomnost v práci

8 Doba čerpání dovolené Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Zbývající část nevyčerpané dovolené se převádí do dalšího kalendářního roku. Za dobu dovolené obdrží zaměstnanec náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

9 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy Praha: Fortuna, 2006, ISBN BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M"

Podobné prezentace


Reklamy Google