Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_BuL_EKO_1OA_15 AutorIng. Ludmila Bulová Tematický celekHospodaření se zaměstnanci RočníkPrvní Datum tvorby7. 4. 2013 AnotaceEkonomika Metodický pokyn Prezentace slouží k výuce a opakování učiva o dlouhodobém majetku. Dá se použít při opakování učiva ve 4. ročníku k ústní maturitní zkoušce. K prezentaci je nutný PC s dataprojektorem.

3 Vznik pracovního poměru Zákoník práce Pracovní poměr se zakládá pracovní smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

4 Vznik pracovního poměru Jestliže stanovy nebo právní předpis vyžaduje aby byl pracovník zvolen – je nejdříve zvolen a pak se s ním uzavře pracovní smlouva. Např. starosta, poslanec, předseda představenstva a. s.

5 Vznik pracovního poměru Pracovní poměr může být založen také jmenováním a to pouze u vedoucích viz zákoník práce. Vedoucí je nejdříve jmenován a pak se s ním uzavře pracovní smlouva. Např. ředitele podniku jmenuje majitel, ředitele školy jmenuje krajský úřad a ředitelé pak jmenují své zástupce.

6 Pracovní smlouva Musí obsahovat podstatné náležitosti: 1.druh práce, který má zaměstnanec vykonávat 2.místo (místa) výkonu práce 3.den nástupu do práce Ostatní náležitosti – nárok na dovolenou, rozvržení pracovní doby, způsob odměňování apod.

7 Zkušební doba Je-li sjednána musí být písemná a nesmí být delší než 3 po sobě jdoucí měsíce

8 Pracovní poměr na dobu - neurčitou – trvá, nebyla-li výslovně sjednána doba jeho trvání -určitou – nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru, může být opakována nejvýše 2x ( přesně stanovené datum ukončení pracovního poměru).

9 Pracovní smlouva Pracovní doba – týdenní pracovní doba nesmí překročit 40 hodin týdně. Někteří zaměstnanci mají pracovní smlouvu na kratší pracovní dobu, např. na poloviční úvazek.

10 Skončení pracovního poměru Pracovní poměr může být rozvázán jen: 1.dohodou 2.výpovědí 3.okamžitým zrušením 4.zrušením ve zkušební době. Pracovní poměr na dobu určitou končí také uplynutím sjednané doby.

11 Dohoda o ukončení Nejjednodušší ukončení pracovního poměru. Zaměstnavatel a zaměstnanec se dohodnou (domluví) na ukončení. Dohoda o rozvázání pracovního poměru musí být písemná Důvod ukončení praconího poměru se uvádí jen na přání zaměstnance.

12 Výpověď musí být písemná 1.Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů stanovených v zákoníku práce. 2.Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Výpovědní doba je nejméně 2 měsíce.

13 Okamžité zrušení Okamžitým zrušením může rozvázat pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec. Oba pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce.

14 Zrušení ve zkušební době Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Písemné oznámení o zrušení prac. poměru musí být provedeno písemně.

15 Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr 1.Dohoda o provední práce 2.Dohoda o pracovní činnosti

16 1. Petr Klínský, Otto Münch. Ekonomika 1. Praha: EDUKO nakladatelství, s. r. o.. 5. upravené vyd. Rok vydání 2012. ISBN 80-87204-55-9 2. Petr Klínský, Otto Münch. Ekonomika 2. Praha: EDUKO nakladatelství, s. r. o.. 5. upravené vyd. Rok vydání 2012. ISBN 80-87204-55-9 3. Zákoník práce 2012, úplní znění, redakční uzávěrka 20. 12. 2012, Sagit. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy."

Podobné prezentace


Reklamy Google