Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny"— Transkript prezentace:

1 Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
PRODEJNA Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny VY_32_INOVACE_Sikorová_ Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci pochopí: prostorové uspořádání prodejny,
požadavky kladené na prodejní místnosti, místnosti s přímým vztahem ke zboží, další místnosti – místnosti pro zaměstnance, komunikační místnosti.

3 K zabezpečení plynulého provozu je správné uspořádání jednotlivých prostor tak, aby byly vytvořeny vhodné podmínky pro pohyb pracovníků od příjmu zboží až po jeho prodej a pohodlný pohyb zákazníků. Prostor prodejny rozdělujeme podle pracovních operací.

4 Požadavky na vnitřní úpravu prodejní místnosti:
Provozní – velikost prodejny musí odpovídat prodávanému sortimentu, má být bez výklenků a zákoutí pro snadnou orientaci. Ekonomické – prodejní plocha musí být maximálně využita. Společenské – zahrnují hygienu, estetiku a bezpečnost. Patří sem požadavky zákazníků i prodavačů.

5 Prodejní místnosti Musí odpovídat velikosti, prodávanému sortimentu a formě prodeje. Prodejní místnost může být upravena pro prodej s obsluhou, samoobsluhou a s volným výběrem zboží. V supermarketech bývá nejčastěji souřadnicové uspořádání (použity přístěnné a středové regály, obslužné úseky jsou po obvodu prodejny). volné uspořádání – zboží je vystaveno pomocí různých stojanů.

6 Místnosti s přímým vztahem ke zboží
Jsou určeny k pohybu zboží od převzetí až do vystavení zboží na prodejně. Patří sem: Rampa – slouží k vykládce a nakládce zboží. Příjmová plocha – navazuje na rampu, slouží k přejímce zboží. Hlavní sklad – má bezprostředně navazovat na prodejní místnost. Může být univerzální nebo specializovaný. Příruční sklad – je pro rezervní zásobu zboží. Sklad obalů – člení se na sklad obalového materiálu a sklad vratných obalů. Přípravny – navazují na obslužné úseky.

7 Místnosti určené pro zaměstnance
Kanceláře – majitele, vedoucího, účetního. Šatny, umývárny, sprchy, WC. Společenská místnost. Umývárna nádobí. Úklidová místnost. Místnost pro vzduchotechniku

8 Komunikační prostory Chodby. Schodiště. Eskalátory. Výtahy. Musí splňovat požadavky na dodržování bezpečnosti práce (označené okraje schodišť, protiskluzová úprava).

9 POUŽITÁ LITERATURA Obchodní provoz , Místo vydání: Český Těšín (Praha) Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání ISBN


Stáhnout ppt "Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny"

Podobné prezentace


Reklamy Google