Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_060103

2 Je soubor hmotných, nehmotných a osobních složek podnikání. Je instituce, která podniká. Je jedna osoba nebo skupina osob, která zabezpečuje statky a služby pro jiné lidi, aby tak dosáhla vlastního prospěchu.

3 přírodní zdroje (voda, vzduch, půda, síla větru) ostatní hmotné statky (výrobky, stroje, budovy) peníze práci

4 vstupy výstupy práce půda kapitál statky služby

5 Právní subjektivita Způsobilost k právům a povinnostem Právo jednat svým jménem v právních vztazích (zavazovat se a nabývat práv) Ekonomická samostatnost Vymezení předmětu činnosti Volba organizační struktury Hospodaření (hradí své náklady ze svých výnosů)

6 malé do 100 zaměstnanců střední 100 až 500 zaměstnanců velké více než 500 zaměstnanců

7 výrobní obchodní dopravní ostatní služby

8 Ziskové nejdůležitějším cílem je zisk cíle – konkrétní, měřitelné podniky Neziskové cílem není zisk cílem je zlepšení úrovně společnosti cíle jsou různé a nejsou měřitelné nadace, církve, zájmová sdružení, státní organizace

9 soukromé státní nadace členské organizace další téma ⟹

10 podniky veřejná obchodní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným akciová společnost hospodaří se soukromým majetkem

11 státní organizace státní podnik rozpočtová organizace příspěvková organizace státní fond hospodaří s majetkem státu podniká, své výdaje hradí ze svých příjmů jejich výdaje hradí stát, své příjmy odvádí státu výdaje hradí ze svých příjmů, od státu dostávají příspěvky účelové sdružení majetku státu

12 podporují společensky potřebné činnosti shromažďují peníze a věcné dary účelová sdružení majetku soukromých osob

13 církve politické strany zájmová sdružení apod. hospodaří s majetkem svých členů

14 k ostatním podnikům obchodní zákoník k zaměstnancům zákoník práce k zákazníkům občanský zákoník k státu daňové zákony, celní předpisy, apod.


Stáhnout ppt "Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google