Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.21 Zákon o obchodních korporacích Vytvořeno:07. 01. 2014 Ověřeno: 09. 01. 2014 Třída: 4.OV

2 Zákon o obchodních korporacích Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník: 4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:Zákon o obchodních korporacích, osobní společnosti, společnost s ručením omezeným, akciová společnost, družstva. Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Právní formy podnikání v souvislosti se Zákonem o obchodních korporacích 90/2012 Sb., v platnosti od 1.1.2014.

3 Typy obchodních korporací Společnosti: Veřejná obchodní společnost Komanditní společnost Společnost s ručením omezeným Akciová společnost Družstva: Družstvo Bytové družstvo Sociální družstvo

4 Osobní společnosti Veřejnou obchodní společnost i komanditní společnost bude možné založit nejen za účelem podnikání, ale rovněž za účelem správy jejího majetku

5 Společnost s ručením omezeným Nejpoužívanější forma obchodní společnosti, zejména u drobných a středních podnikatelů. Změny v Zákonu o obchodních korporacích: - základní kapitál i1Kč (ruší se 200 tis.Kč) - zrušení povinnosti tvorby rezervního fondu - jedna osoba může být jediným společníkem v neomezeném množství s.r.o. - jeden společník může vlastnit více než jeden podíl

6 Akciová společnost Vhodná především pro správu a provoz větších podniků, u kterých je potřeba velká kumulace kapitálu. Společníci (akcionáři) se podílejí poskytnutým kapitálem, chod řídí management.

7 Akcie Kmenové akcie a nově akcie se zvláštními právy (rozdílný podíl na zisku, nebo způsob jeho vyplácení). Nově také kusové akcie bez jmenovité hodnoty, jejich hodnota se odvíjí od vydaného počtu.

8 Orgány a.s. Mohou být pouze jednočlenné. Dualistická nebo monistická struktura řídících orgánů. Dualistická struktura=valná hromada, představenstvo a dozorčí rada. Monistická struktura=valná hromada, správní rada se statutárním ředitelem. Délku funkčního období je možné libovolně nastavit (dosud byla nejdéle 5 let). Rozhodování je možné i mimo valnou hromadu. Usnášeníschopnost valné hromady může být nižší než 30%.

9 Otázky 1.Co upravuje Zákon o obchodních korporacích? 2.Jaké zásadní změny přináší ZOK u s.r.o.? 3.Jaké zásadní změny jsou obsaženy v ZOK u a.s.?

10 Odpovědi na otázky 1.Zákon o obchodních korporacích řeší právní úpravu obchodních společností a družstev. 2.Zásadní změnou u s.r.o. je základní kapitál i ve výši 1 Kč, možnost být jediným společníkem v neomezeném množství s.r.o. 3.Investorská otevřenost (týká se akcií), levnější provoz (monistická struktura řídících orgánů), možnost určení funkčního období pro členy představenstva).

11 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google