kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Pracovní právo. Pohovor
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Kontrola Protokol Správní řízení Rozhodnutí o uložení pokuty
Státní dozor a ukládání sankcí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Zpráva o uplatňování ÚP
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Právní odpovědnost a její druhy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Správní právo trestní JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Správní právo procesní
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
přednášející: JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení
Obecné výklady o důkazech
Základy trestní odpovědnosti
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Správní trestání III Řízení o přestupcích.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Pojem přestupku Základy odpovědnosti za přestupek
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
DUM - Digitální Učební Materiál
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Občanské soudní řízení I.
Kontrola a protokol o kontrole
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje Přestupky a výkon SPD kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje

Zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich Účinnost od 1. července 2017 Upravuje podmínky odpovědnosti za přestupek, druhy správních trestů a ochranných opatření, zásady pro jejich ukládání, postup před zahájením řízení o přestupku, postup v řízení o přestupku.

Přestupky Přestupek je: společensky škodlivý protiprávní čin, který je v zákoně za přestupek výslovně označen a který vykazuje znaky stanovené zákonem, nejde-li o trestný čin. Na protiprávní jednání, uvedená v § 76, § 76a a § 76b zákona o PO, se od 1. 7. 2017 hledí jako na přestupky podle zákona č. 250/2016 Sb.

Právnické osoby PO je pachatelem, jestliže k naplnění znaků přestupku došlo jednáním fyzické osoby, která se za účelem posuzování odpovědnosti PO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je PŘIČITATELNÉ PO a která porušila právní povinnost uloženou PO, a to: při činnosti právnické osoby v přímé souvislosti s činností právnické osoby ku prospěchu právnické osoby nebo v jejím zájmu; za porušení právní povinnosti uložené PO se považuje též porušení právní povinnosti uložené organizační složce nebo jinému útvaru, který je součástí PO.

Osoby, jejíž jednání je přičitatelné PO statutární orgán nebo člen st. orgánu, jiný orgán PO nebo jeho člen, zaměstnanec nebo osoba v obdobném postavení při plnění úkolů vyplývající z tohoto postavení, fyzická osoba, která plní úkoly PO, fyzická osoba, kterou PO používá při své činnosti, fyzická osoba, která za právnickou osobu jednala, jestliže PO výsledku takového jednání využila.

Právnické osoby Odpovědnost PO za přestupek není podmíněna zjištěním konkrétní fyzické osoby, která se považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné právnické osobě. Správní orgán není povinen zjišťovat konkrétní fyzickou osobu, která se za účelem posuzování odpovědnosti PO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné PO.

Zproštění odpovědnosti PO za přestupek PO za přestupek neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby přestupku zabránila. PO se nemůže odpovědnosti za přestupek zprostit, jestliže z její strany nebyla vykonávána povinná nebo potřebná kontrola nad fyzickou osobou, která se za účelem posuzování odpovědnosti PO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné PO, nebo nebyla učiněna nezbytná opatření k zamezení nebo odvrácení přestupku.

Odpovědnost podnikající fyzické osoby za přestupek PFO je pachatelem, jestliže k naplnění znaků přestupku došlo při jejím podnikání nebo v přímé souvislosti s ním a PFO svým jednáním porušila právní povinnost, která je uložena PFO nebo FO. PFO je pachatelem též v případě, jestliže dojde k naplnění znaků přestupku došlo jednání FO, která se za účelem posuzování odpovědnosti PFO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné PFO.

Osoby, jejíž jednání je přičitatelné PFO zaměstnanec nebo osoba v obdobném postavení při plnění úkolů vyplývající z tohoto postavení, fyzická osoba, která plní úkoly PFO, fyzická osoba, kterou PFO používá při své činnosti, fyzická osoba, která za podnikající právnickou osobu jednala, jestliže PFO výsledku takového jednání využila.

Druhy správních trestů a obecné zásady pro jejich ukládání Za přestupek lze uložit správní trest: Uložení napomenutí příkazem na místě Uložení pokuty příkazem na místě Příkazní řízení

Uložení napomenutí příkazem na místě Při ukládání napomenutí správní orgán upozorní pachatele na důsledky protiprávního jednání, jež mu podle zákona hrozí, pokud by se i v budoucnu dopouštěl podobného jednání. Písemná forma Nutný souhlas pachatele

Uložení pokuty příkazem na místě – za pomocí příkazového bloku Lze uložit v případě, že obviněný (PO nebo PFO) souhlasí: se zjištěným stavem věcí, s právní kvalifikací skutku, s uložením pokuty a její výší a s vydáním příkazového bloku. Příkazem na místě lze uložit pokutu nejvýše 10 000 Kč V případě, že je Příkazem na místě ukládána pokuta, obdrží obviněný příkazový blok Na místě zaplacený – vybírá HZS Na místě nezaplacený (s poučením o způsobu zaplacení, lhůtě splatnosti a následcích nezaplacení) – vybírá příslušný celní úřad

Příkazní řízení dle § 90 přestupkového zákona a dle § 150 SŘ Příkaz může správní orgán vydat, považuje-li skutkové zjištění za dostatečné V řízení o vydání příkazu může být jediným podkladem kontrolní protokol Výše sankcí: - až 500 000 Kč PO nebo PFO provozující činnosti bez ZPN a se ZPN - až 1 000 000 Kč PO nebo PFO provozující činnosti s VPN při opětovném porušení povinnosti do výše dvojnásobku Uložení pokuty nezbavuje provozovatele činnosti povinnosti odstranit nedostatky.

Obecné zásady ukládání správních trestů Při určení druhu a výměry správního trestu se přihlédne zejména: k povaze a závažnosti přestupku Významem zákonem chráněného zájmu Významem a rozsahem následku přestupku Způsobem spáchání přestupku Okolnostmi spáchání přestupku Délkou trvání protiprávního jednání K přitěžujícím a polehčujícím okolnostem U PO a PFO k povaze její činnosti

Upuštění od uložení správního trestu Od uložení správního trestu lze upustit, jestliže vzhledem k závažnosti přestupku, okolnostem jeho spáchání a osobě pachatele lze důvodně očekávat, že již samotné projednání věci před správním orgánem postačí k jeho nápravě.

Dotazy?

Děkuji za pozornost