Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA"— Transkript prezentace:

1 KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Bezpečné zdravotnické zařízení Jolana Těšinová jjjj

2 Jaká kritéria definují (právně) bezpečné zdravotnické zařízení?

3 (Právně) bezpečné zdravotnické zařízení
Poskytování péče lege artis Opatření k ochraně údajů o zdravotním stavu a soukromí Respektování vůle pacienta a jeho dalších „dílčích“ práv

4 Trestní odpovědnost nemocnice
Novela zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (provedená zákonem č. 183/2016 Sb.) Změna koncepce vymezení trestných činů (negativní výčet nahrazen výčtem pozitivním) Odpovědnost všech poskytovatelů zdravotních služeb (právnických osob)

5 Přičitatelnost trestného činu
Jednání orgánů právnické osoby Jednání osoby ve vedoucím postavení (řídící nebo kontrolní činnost) Jednání zaměstnanců na podkladě rozhodnutí, schválení nebo pokynu statutárního orgánu nebo vedoucích pracovníků pokud „vedení“ neprovedlo taková opatření, která mělo provést podle právních předpisů nebo která po nich lze spravedlivě požadovat

6 Vyvinění Právnická osoba se trestní odpovědnosti zprostí, pokud vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat, aby spáchání trestného činu zabránila. Trestní odpovědností právnické osoby není dotčena odpovědnost fyzických osob a naopak.

7 Nástroje snižující riziko
Zákony a jiné právní předpisy Vnitřní předpisy Etické kodexy Vzdělávací akce Nemocniční ombudsman Compliance programy

8 Systémová pochybení Nedostatečné zajištění pacientů před úrazem
Nedostatečná prevence šíření infekčních chorob Vnitřní pokyny vedoucích pracovníků k omezení léčby Nedostatečné personální zajištění Nezajištění kvalifikovaného personálu

9 Odborný dozor a dohled Bez odborného dozoru a dohledu může lékař s odbornou způsobilostí vykonávat činnosti (…) stanovené prováděcím právním předpisem. Další činnosti může lékař „bez kmene“ vykonávat v rozsahu, který mu písemně stanoví jeho školitel, a to pod odborným dohledem. Další činnosti lékař „s kmenem“ může vykonávat v rozsahu, který mu písemně stanoví jeho školitel.

10 Minimální a maximální standard (?)
Minimální standard, při jehož dosažení by se mělo za to, že poskytovatel učinil potřebná požadovaná opatření k případnému vyvinění z trestního postihu není definován. Stejně tak neznamená, že by každý poskytovatel musel vykazovat všechny uvedené nástroje jako projev dostatečného úsilí k předcházení trestné činnosti.

11 Výzva Rozšíření trestní odpovědnosti jako motivace k revizi vnitřních předpisů a dalších nástrojů a jejich (skutečné) aplikaci v praxi! Bezpečné zdravotnické zařízení pro pacienty i pro zdravotníky!

12 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA"

Podobné prezentace


Reklamy Google