karel oliva Akademie věd ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
2 Marketingové koncepce
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
Regenerační přípravky I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Účetnictví – význam informací
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Zákon o sociálním podnikání
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Prameny a normy finančního práva
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
METODIKA HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ A FINANCOVÁNÍ
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Pohyb ve vesmíru Grafomotorika.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Digitální učební materiál
Řady puntíků a čísel.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

karel oliva Akademie věd ČR Specifika uplatnění výsledků společenských a humanitních věd ve společnosti karel oliva Akademie věd ČR

Pojem (a pojetí) aplikací ve slovníku APLIKACE, -e f.  upotřebení, použití. Jsou vědecké objevy, které se zdají zcela nepotřebné, a přece se jednou objeví jejich praktická aplikace. (Sir James Jeans, Přítomnost, 1936).  Lék. Aplikace léků použití ; aplikace obkladů přikládání.  přizpůsobení. Aplikace ke skutečným poměrům.  ozdoba svrchu kladená. Krejč. aplikace na šatech látková ozdoba připevněná na podklad z jiné látky. Výtv. ornamenty a aplikace na balustrádě a j.  Astrolog. dostižení planety pomalejší planetou rychlejší

Pojem (a pojetí) aplikací převládající v přírodních vědách a v komerční sféře vědecký výsledek, který je přenesen do sféry výroby či soukromých služeb a slouží tam k bezprostřednímu generování finančního zisku aplikace = komerční aplikace Poznámka: ani zde není takové pojetí plně oprávněné !

Aplikace sociálních a humanitních věd - 1 Předmětem společenských a humanitních věd (dále SHV) jsou aspekty struktury a vývoje lidských společenství, lidského myšlení a chování, včetně sociálních nástrojů, které si jednotlivci a skupiny pro své společenské potřeby vytvářejí (např. zákony, etika, jazyk, filosofické názory, umělecká díla a jejich estetické hodnocení)

Aplikace sociálních a humanitních věd - 2 Smyslem aplikací SHV je: uchovávat/utvářet společenské prostředí (právní, kulturní, jazykové, znalostní, …) zajišťovat bezproblémové soužití členů příslušného sociálního celku, či kontaktů mezi různými takovými celky umožňovat fungování lidských společenství (analýzy pro potřeby státní správy, …)

Aplikace sociálních a humanitních věd - 3 aplikace SHV musejí mít široký dopad na rozsáhlé skupiny obyvatel (celospolečenský, celonárodní, celostátní) např.: zákony (resp. návrhy zákonů) osnovy výuky pravidla pravopisu … Jinak nemají smysl a míjí se účinkem a cílem !

Aplikace sociálních a humanitních věd - 4 Mezi výsledky aplikovaného výzkumu SHV patří: Výzkumné zprávy a návrhy politik Metodické příručky Encyklopedické a popularizační materiály Znalostní a informační báze Finanční zdroje SHV musejí odpovídat šíři a nemožnosti/nevhodnosti komercializace aplikací: především zdroje veřejné

Aplikace sociálních a humanitních věd - 5 Ekonomický dopad: přímý ~ komerční software (jazykověda: korekce textů pedagogika: e-learning) ~ design průmyslových výrobků nepřímý ~ podpora komerčních odvětví (historie, kunsthistorie: turistika) ~ vzdělanost a hodnotová orientace pracovní síly

Význam a hodnocení aplikací SHV Aplikace SHV zajišťují především základní fungování společnosti, zejména v oblastech správy (vládnutí, státu) a rozvoje lidského (zejména znalostního) potenciálu Jejich hodnocení (obecně, ale i v Metodice) musí odpovídat tomuto významu SHV se často berou za tak samozřejmý servis, že jejich význam vůbec není vnímán. Hodnocení musí odpovídat jejich kritériím, nikoliv kritériím věd s komercionalizovatelnými výsledky.