Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Dělení software podle zaměření Tematická oblast:Úvod do předmětu Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:27. 9. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Úvod do předmětu je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci ve významu informačních a komunikačních technologií (zejména počítačů) pro jejich život a nastínit jim rovněž jejich historii a vývoj.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Software.

3  Software dělíme základním způsobem (podle jeho zaměření) na systémový a aplikační.  Systémový software zajišťuje hlavní funkce počítače a jeho komunikaci s okolím, včetně uživatele (prostřednictvím grafického uživatelského rozhraní).  Aplikační software představují jednotlivé programy, vytvořené s konkrétním cílem, pro řešení nějakého úkolu, konkrétního problému, případně umožnění interaktivní tvorby uživatele.

4  Systémový software dále dělíme na firmware a operační systém.  Firmware je software, obsažený přímo v hardware („z výroby“ – může však být ve dnešní době často dále modifikován, upgradován). U PC zastává funkci firmware takzvaný BIOS, případně modernější EFI. Umístěny jsou na základní desce počítače.  Operační systém se do počítače instaluje (typicky na pevný disk), jde o správce prostředků počítače. Příkladem je třeba Microsoft Windows (libovolná verze).

5  Druhů aplikačního software existuje celá řada. Uveďme si například: Antivirové programy Databázové systémy Grafické editory Počítačové hry Webové prohlížeče Kancelářské balíky Výukové programy

6  Aplikace se může skládat z několika programů, případně je několik aplikací spojeno do skupiny, kterou označujeme jako aplikační balík.  Příkladem aplikačního balíku je třeba Microsoft Office, který se skládá z programů Word, Excel, PowerPoint a dalších. Případně OpenOffice.org, obdobný kancelářský balík jako Microsoft Office, který obsahuje i obdobné programy, jen jinak pojmenované (Write, Calc, Impress a další).

7  Software je možno pořídit více způsoby.  Dříve byl klasickou formou distribuce prodej „krabicového software“ v kamenném obchodě.  Ve dnešní době je stále populárnější prodej software prostřednictvím internetu formou downloadu (stažení). K tomuto účelu byly vybudovány takzvané app story, obchody s aplikacemi. Příkladem je třeba Apple App Store (pro iOS), Google Play (pro Android) nebo systém pro nákup herního obsahu společnosti Valve s názvem Steam.

8  Je třeba si uvědomit, že každý software je distribuován pod určitým typem licence.  Tato licence může být sice i bezplatná (např. licence typu Freeware), ale často je třeba si příslušnou licenci zakoupit (Shareware, komerční software).  Vždy je třeba dodržovat licenční podmínky, jejich nedodržením porušujeme zákon a vystavujeme se dokonce i případnému trestněprávnímu postihu.

9 Výukový materiál je výhradně dílem autora.


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google