Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_17-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. Ivana Drnková Tematický celek Ekonomické vzdělávání 3.-4.ročník Ročník 3. ročník Datum tvorby Anotace Výrobní faktory - prezentace Je určena především učitelům. Pedagogové ji mohou promítat na tabuli a jednotlivé výrazy vysvětlovat. Metodický pokyn Žák si při hodině vpisuje do předlohy své poznámky Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Výrobní faktory (VF) Výrobní faktory slouží převážně k výrobě statků
Rozdělení VF: přírodní zdroje 1. půda – veškerá půda (zemědělská, stavební parcely…) 2. materiál a suroviny (kámen, písek, dřevo…) 3. zdroje energie (voda, vítr, sluneční záření…)

3 Práce a kapitál práce = lidská činnost vynaložená k získání statků a služeb kapitál = statky používané k práci (výrobní haly, stroje, sítě…)

4 Zjednodušené se o kapitálu říká, že to jsou peníze, které přináší další peníze.
Tedy vše , co se vkládá do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Úrok = cena kapitálu vloženého např. do banky nebo jiné finanční instituce. Zisk = cena kapitálu, kterou očekává vlastník při aktivním podnikání s tímto kapitálem. Jedná se o rizikovější cestu, protože podnikatel může o svůj kapitál přijít. Podnikatel očekává, že jeho zisk bude vyšší než běžný úrok.

5 Zákon vzácnosti Statky a služby jsou vzácné, protože neexistuje tolik zdrojů, z nichž by se jich vyrobilo takové množství, aby se uspokojily všechny lidské potřeby, které jsou neomezené.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google