Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL109 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem knihovna, funkce knihovny, systém knihoven, služba knihovny Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem kultura, její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení významu knihovny jako jedno z center vzdělanosti žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Knihovna Knihovna - zařízení, v němž jsou způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu poskytovány veřejné knihovnické a informační služby. Toto zařízení je zapsáno v evidenci knihoven, které vede Ministerstvo kultury ČR.

5 Knihovna Základním posláním knihoven je shromažďování, zpracovávání, uchovávání a zpřístupňování dokumentů či informací. V rámci své činnosti knihovny také zpřístupňují a zprostředkovávají autorská díla, na která se vztahuje ochrana autorského zákona.

6 Systém knihoven Knihovny zřízené Ministerstvem kultury České republiky. Krajské knihovny zřízené příslušným orgánem kraje. Základní knihovny zřízené příslušným orgánem obce nebo jiným zřizovatelem. Specializované knihovny.

7 Knihovny zřizované státem
Národní knihovna v Praze Moravská zemská knihovna v Brně Obr. č. 1 – Moravská zemská knihovna

8 Hlavní funkce Národní knihovny
Zpracování konzervačního fondu. Vytváří a garantuje formou souborného katalogu evidenci knihovních dokumentů, kterou zpřístupňuje knihovnám. Zabezpečuje trvalé uchování a zpřístupnění dokumentů publikovaných na území České republiky.

9 Hlavní funkce Národní knihovny
Zastupuje knihovny při jednáních s kolektivními správci autorských práv. Plní funkci národního jednatelství pro mezinárodní standardní číslování knih a hudebnin.

10 Knihovny zřizované krajem
Vedle univerzálních, konzervačních a historických knihovních fondů může tato knihovna uchovávat také fondy specializované. Zabezpečuje výkon odborné péče o základní knihovny v jednotlivých obcích, které jsou spravovány profesionálními knihovníky. Krajská knihovna může také fungovat zároveň jako knihovna základní.

11 Základní knihovna provozovaná obcí
Tohoto typu knihoven je v České republice nejvíce. Tvoří síť okolo pěti tisíc knihoven. Poskytují univerzální knihovní fond, někdy i specializovaný fond. Zajišťují kulturní, vzdělávací a informační činnost.

12 Specializovaná knihovna a základní knihovna se specializovaným fondem
Může působit v rámci subjektu jako je například vysoká škola. Specializovaná knihovna vykonává funkci koordinační, odbornou, informační, vzdělávací, výzkumnou a metodickou. Např. Národní technická knihovna, Knihovna Akademie věd České republiky, Národní lékařská knihovna a vysokoškolská knihovna.

13 Služby nabízené knihovnou
zpřístupňují knihovní dokumenty ze svého knihovního fondu prostřednictvím takzvané meziknihovní výpůjční služby z knihovního fondu jiné knihovny poskytují informace a rešerše umožňují přístup k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního zařízení jako je internet a online zdroje

14 Služby nabízené knihovnou
poskytují kvalifikovanou obsluhu podporu celoživotního vzdělávání občanů zpřístupňují informace z oblasti veřejné správy zprostředkovávají informace a dokumenty pro oblast výzkumu a vývoje uchovávají a zpřístupňují národní kulturní fond soustředěný v knihovních fondech

15 Zdroje: Magisterská diplomová práce, Mgr. Jana Procházková, Legislativa ve vztahu k činnostem knihoven, 2011 Obr. č


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google