Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Pojem gastronomie Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva oboru gastronomie. Vede žáky k uvědomění si, že i oni mají být budoucími odborníky v gastronomii. Klíčová slova: gastronomie, české asociace. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2

3 Pojem „Gastronomie“ Gastronomie je věda o kuchařském umění:
jde o shrnutím mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti zdravé výživy, stravování, sestavování jídelních a nápojových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie přípravy pokrmů. S gastronomií souvisí všechny předměty, kterým se na odborné škole učíte.

4 Cíle gastronomie: cílem gastronomie je připravit pokrm tak, aby si zachoval výživnou hodnotu a zároveň působil esteticky . Důležité jsou tato hlediska: vyvážená chuť jídla přitažlivý vzhled pokrmu při servisu hostovi příjemná vůně kultura při stolování a péče číšníků o hosta umění správně sestavit menu ohledy na hosty s různým zdravotním omezením.

5 Gastronomické organizace:
v  ČR působí tyto organizace, které se zabývají gastronomií: Asociace kuchařů a cukrářů ČR Asociace sommeliérů ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace.

6 Asociace kuchařů a cukrářů:
AKC se snaží zvyšovat úroveň české gastronomie odborné i široké veřejnosti je známa především díky pořádání různých gastronomických soutěží je členem Světové federace kuchařů žáci naší školy se pravidelně zúčastňují soutěží „Gastro Hradec Králové“ a v roce 2012 získali 1. a 3. místo: obr. č. 1: obr. č. 2:

7 Asociace hotelů a restaurací ČR:
jejím cílem je zajištění informací z oboru cestovního ruchu a poradenská činnost v hotelnictví a gastronomii. Reprezentuje ČR v organizaci HOTREC zastupující zájmy oboru na evropské úrovni. Organizuje pro své členy i veřejnost gastronomické akce a odborné přednášky, semináře a tréninky, celonárodní soutěže i soutěže s mezinárodní účastí, výstavy i další kulturní akce.

8 Asociace sommeliérů ČR:
jejím posláním je zvýšit úroveň gastronomické profese sommeliera jde o umění pečovat o víno, správně ho doporučit k určitému pokrmu a správně nápoj podávat sjednocuje pravidla a systém vzdělávání pořádá pravidelné kurzy a soutěže je členem Mezinárodní asociace na naší škole pořádáme sommeliérský kurz pod vedením lektora z asociace sommeliérů ČR.

9 Česká barmanská asociace:
zajišťuje obchodní, reklamní, poradenskou a konzultační činnost organizuje vzdělávací aktivity pomáhá členům CBA a podnikatelům v gastronomii a cestovním ruchu na území ČR na naší škole odborníci CBA vedou barmanské kurzy a kurz „barista“ – umění přípravy kávy je členem Světové barmanské asociace. Obr. č Obr. č. 4

10 Kontrolní otázky 1. Vysvětlete pojem gastronomie 2. Vyjmenuj organizace působící v ČR, které se zabývají gastronomií.

11 2. Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Správné odpovědi 1. Jde o shrnutím mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti zdravé výživy, stravování, sestavování jídelních a nápojových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie přípravy pokrmů. 2. Asociace kuchařů a cukrářů ČR Asociace sommeliérů ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Obrázky: č. 1 – 4 : fotografie ze soutěží a akcí školy. Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google