Základní pravidla přípravy slavnostních hostin Dohodnutí důležitých okolností v potřebném časovém předstihu Stanovení stejných pravidel pro všechny účastníky Pevné stanovení časových údajů, začátek a konec hostin Předem stanovený způsob placení
Základní etapy pořádání hostin Předběžná dohoda Písemná objednávka Osobní návštěva hostitele a dojednání všech podrobností, sepsání pracovního příkazu, složení finanční zálohy Organizační zajištění hostiny, předání pracovních příkazů personálu, vypracování potřebných dokumentů Zajištění vlastní hostiny Vystavení a ověření účtu za hostinu, fakturace Vyhodnocení hostiny a případná následná opatření
Písemná objednávka banketu Datum a čas akce Účel pohoštění a počet hostů Finanční limit na osobu nebo celková suma za hostinu Údaje o objednavateli
Pracovní příkaz Dostává jako doklad hostitel a všichni odpovědní pracovníci zúčastnění na zajištění hostiny. Pracovní příkaz obsahuje: Náležitosti písemné objednávky Místnost, popř. prostory konání akce Začátek a konec hostiny Jméno vedoucího obsluhy Dohodnuté menu včetně nápojů a výjimek Způsob pohoštění doprovodu (pokud je) Organizace obsluhy Výzdoba tabule a místnosti, zajištění jmenovek a menu Zvláštní přání hostitele Jména osob s podpisovým a rozhodovacím právem
Zajištění slavnostní hostiny Stanovení počtu obsluhujících ( 6 – 10 hostů =1 jídlonoš, max. 20 hostů 1 nápojař) Zajištění potřebného zboží v dostatečném množství Zajištění inventáře ( rezerva asi 10%) Obstarání výzdoby, tištění menu a jmenovek
citace SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7.