Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Textilní inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. Žáci se seznámí s běžným vybavením závodů veřejného stravování a významem textilního inventáře z hlediska hygieny a estetiky. Klíčová slova: inventář, molton, naperon, ubrusy, dečky, anglické prostírání. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_03

3 Význam a rozdělení textilního inventáře:
zvyšuje kulturnost a hygienu při stolování Nejvhodnější jsou přírodní materiály - bavlna a len. Používají se i kombinace materiálů, někdy i se syntetickými vlákny. Rozdělení: a) na prostírání stolů – moltony, ubrusy, naperony, dečky, šály, anglické prostírání b) ubrousky – součást prostření, používá je při stolování host c) příručníky – používají je při práci číšníci.

4 Moltony: původně vlněné podložky pod ubrusy. Tlumí nárazy a zabraňují posouvání ubrusů dnes se častěji používají z měkčeného plastu – lépe se ošetřují v restauracích bývají moltony s pružným okrajem. Obr. 1:

5 Naperony: naperony (čti naprony) jsou menší ubrusy 80 x 80 cm, prostírají se přes ubrusy. Mohou překrývat drobné nedostatky na ubrusech, používají se i na prostření servírovacích stolků. Barevně musí ladit s ubrusy i s ubrousky, zvyšují estetiku prostírání. Obr. 2:

6 Barevně musí ladit s prostředím a odpovídat druhu zařízení.
Ubrusy: mají svými rozměry odpovídat velikosti stolů (o 60 cm delší a širší, přesah na krajích stolů má být 30 cm, nemají se dotýkat sedací plochy židle). Na slavnostní akce se používají banketní ubrusy – dlouhé ubrusy přizpůsobené velikosti slavnostní tabule. Barevně musí ladit s prostředím a odpovídat druhu zařízení.

7 Dečky, šály, anglické prostírání:
tlumící dečky - prostírají se na klubové talíře, tlumí nárazy při servisu šály – prostírají se na slavnostní tabule. Mají barevně ladit a nemají zasahovat do inventáře. Doplňují výzdobu slavnostní tabule anglické prostírání - dečky různých velikostí a tvarů z přírodních materiálů, používají na prostírání v kavárnách a hotelových halách. Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5:

8 Ubrousky: vyrábějí se ve dvou velikostech, snídaňové jsou menší. Používá je host z bezpečnostních a hygienických důvodů, zvyšují estetiku prostírání skládají se do různých tvarů používá je při stolování host. Obr. č. 6: Obr. č. 7:

9 Příručníky: - při servisu jídel rozložený v ruce k ochraně prstů a
pomůcka číšníka při obsluze (bezpečnost, hygiena, estetika): - při servisu jídel rozložený v ruce k ochraně prstů a předloktí - složený v dlani při nošení plat - při prezentaci pokrmů rozložený na předloktí levé ruky - při smetání drobků ze stolu na tácek. Během dne potřebuje číšník několik příručníků.

10 Ošetřování textilního inventáře:
skladuje se v suchých skladech, podle velikosti a druhů, přehledně, nejlépe hřbety složeného prádla po 10 kusech vlhké prádlo se musí nechat uschnout, aby nezplesnivělo polité červeným vínem je vhodné posypat solí denně počítáme a evidujeme, podle potřeby doplňujeme nové.

11 Kontrolní otázky 1. Jak se rozděluje textilní inventář? 2. Co je to molton a k čemu slouží? 3. Co je to naperon a k čemu slouží? 4. Vysvětli pojmy šála, anglické prostírání a tlumící dečka.

12 Správné odpovědi 1. a) na prostírání stolů – moltony, ubrusy, naperony, dečky, šály, anglické prostírání b) ubrousky – součást prostření, používá je při stolování host c) příručníky – používají je při práci číšníci. Molton je podložka pod ubrus. Tlumí nárazy a zabraňují posouvání ubrusů. Menší ubrus 80 x 80 cm, prostírá se přes ubrusy. Šála - prostírá se na slavnostní tabule. Anglické prostírání - dečky různých velikostí a tvarů z přírodních materiálů, používají na prostírání v kavárnách a hotelových halách. Tlumící dečka - prostírají se na klubové talíře, tlumí nárazy při servisu.

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN Obrázky: č. 1 – vlastní fotografie, č : fotografie ze školních akcí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google