Číslo projektuOP VK 1.5 25549863 Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_18 Název materiáluBankovní.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Česká národní banka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_96 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_19 Název materiáluBankovní.
Obecná část finančního práva III 23. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 32.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Česká národní banka. Charakteristika ČNB Právní forma: osoba veřejného práva sui generis Vznik: ze zákona, k , rozdělením SBČS Ústřední banka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Národní hospodářství Měnová politika. Centrální banky půjčky panovníkovi monopol - emise oběživa „věřitel poslední instance“ dohled nad bankami provádění.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.17.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Měnová soustava, měnová politika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjmy z kapitálového majetku
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
2. ČNB a její role v platebním styku.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Obor finančního práva 14. března 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová aktivita III/2) TémaČeská národní banka Ročník3. Jméno autoraBc. Lenka Přichystalová AnotacePrezentace seznámí studenty s cíli a úkoly ČNB. Datum tvorby

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Je ústřední bankou státu Orgán vykonávající dohled na českém finančním trhu Právnická osoba veřejného práva Sídlo v Praze Součástí Evropského systému centrálních bank (podílí se na plnění jejich cílů a úkolů) Maximálně nezávislá na politickém vlivu Pobočka ČNB v Brně

CÍLE ČNB Péče o cenovou stabilitu Péče o finanční stabilitu a bezpečné fungování finančního systému v České republice Podpora obecné hospodářské politiky vlády a obecné hospodářské politiky v Evropské unii (pokud tím však není dotčen její hlavní cíl) Jedná v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství

ÚKOLY ČNB Měnová politika Dohled nad finančním trhem Emise oběživa a peněžní oběh Devizová činnost Platební styk a zúčtování bank Banka státu

MĚNOVÁ POLITIKA Snaha o zajištění stability cenového indexu (nepleťte si se stabilitou cen) Tento úkol ČNB plní v rámci měnově politického režimu, který se nazývá cílování inflace Změnami úrokových sazeb (tedy produkcí peněz) ovlivňuje centrální banka cenu peněz na trhu- snaží se tím dosáhnout zvolené inflace Po zavedení eura se ČNB bude muset vzdát měnové politiky ve prospěch Evropské centrální banky

DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM Stanovuje pravidla, které chrání stabilitu celého finančního trhu Má dohled nad těmito pravidly- kontroluje jejich dodržování, případně postihuje subjekty pokud se pravidly neřídí Dohled nad kapitálovým trhem, bankovním sektorem, pojišťovnictvím a penzijním připojištěním, družstevními záložnami Tuto úlohu vykonává ČNB teprve od roku dříve ji vykonávala Komise pro cenné papíry, Úřady státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění Ministerstva financí a Úřady pro dohled nad družstevními záložnami.

EMISE OBĚŽIVA A PENĚŽNÍ OBĚH ČNB výhradní právo vydávat bankovky a mince. Stejně tak mince pamětní Spravuje zásoby bankovek a mincí Sjednává tisk bankovek a ražbu mincí Může prohlásit za neplatné a stáhnout z oběhu bankovky a mince, které sama vydala Podílí se na přípravě technické a právní ochrany proti padělání

DEVIZOVÁ ČINNOST Vyhlašuje kurz české měny k ostatním měnám Nakládá s devizovými rezervami ve zlatě a devizových hodnotách Obchoduje se zlatem ČNB je oprávněna provádět platební styk se zahraničím Provádí devizové intervence, kterými se snaží ovlivnit výši kurzu Koruny vůči ostatním měnám

PLATEBNÍ STYK A ZÚČTOVÁNÍ BANK + BANKA STÁTU Stanovuje pravidla provádění platebního styku bankami i nebankovními subjekty (např. lhůty zúčtování, pravidla pro vydávání a užívání platebních karet) ČNB poskytuje platební služby pro stát a veřejný sektor Vede účty organizacím napojeným na státní rozpočet (úřady práce, finanční a celní úřady..) Banka je politicky nezávislá, zodpovídá se dvakrát ročně Poslanecké sněmovně

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA ČNB Ústředí se sídlem v Praze Pobočky (7) Účelové organizační jednotky

BANKOVNÍ RADA Nejvyšší řídící orgán ČNB Určuje měnovou a makroobezřetnostní politiku a nástroje pro jejich uskutečňování Schvaluje rozpočet České národní banky Uděluje souhlas k podnikatelské činnosti zaměstnanců ČNB Stanoví zásady činnosti a obchodů ČNB Je sedmičlenná

ČLENOVÉ BANKOVNÍ RADY Jmenuje a odvolává prezident republiky Pokud funkce není obsazena vykonává pověřený víceguvernér Guvernér ČNB Jsou 2 Jmenuje a odvolává prezident republiky Víceguvernéři ČNB Jsou 4 Jmenuje a odvolává prezident republiky Členové bankovní rady ČNB

ČLENSTVÍ V BANKOVNÍ RADĚ Nikdo nesmí vykonávat více než dvakrát Členové jmenováni na 6 let Neslučitelné s funkcí poslance zákonodárného sboru, člena vlády a členství v řídících, dozorčích a kontrolních orgánech jiných bank a podnikatelských subjektů a výkon samostatné výdělečné činnosti s výjimkou činnosti vědecké, literární, publicistické, umělecké a pedagogické a s výjimkou správy vlastního majetku Členové jsou zaměstnanci ČNB

PODMÍNKY ČLENSTVÍ V RADĚ Občan České republiky Plná způsobilost k právním úkonům Ukončené vysokoškolské vzdělání Je bezúhonný Je v měnových záležitostech nebo v oblasti finančního trhu uznávanou a zkušenou osobností

OTÁZKY 1) Zjistěte, kdo je současným guvernérem ČNB. 2) Co patří k hlavním úkolům ČNB? 3) Co ovlivňuje změnami úrokových sazeb? 4) Co si představíte pod pojmem devize? 5) Kdo může být členem bankovní rady?

ZDROJE DVOŘÁK, Jan, a kol. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2008, 256 s. ISBN Ústava RAMA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _%C4%8CNB.jpg JAKUB ŠKODA. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: REDHOTHEAT. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/images/results.aspx?qu=rada&ex=1&origin=EC #ai:MC | AUTOR NEUVEDEN.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/images/results.aspx?qu=ot%C3%A1zka&ex=1#ai:MC |