Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová"— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_02.02.04 – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál vysvětluje vliv monetární politiky uplatňované centrální bankou na ekonomiku státu.

3 4. Monetární politika

4 Monetární (měnová, peněžní) politika = soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje nabídku peněz v ekonomice Množství peněz v ekonomice má vliv na hospodářský růst, zaměstnanost, inflaci a stav platební bilance dané země se zahraničím. Zvýšení nabídky peněz v ekonomice -> vyšší poptávka po zboží -> vyšší hospodářský růst, vyšší zaměstnanost, ale: vyšší míra inflace.

5 Snížení nabídky peněz v ekonomice -> nižší poptávka po zboží -> nižší míra inflace, ale: nižší hospodářský růst, vyšší míra nezaměstnanosti . Základním cílem měnové politiky je udržení stability měny – stát má zájem na tom, aby nedocházelo ke zvyšování cenové hladiny, tj. aby nedocházelo k inflaci.

6 Nástroje měnové politiky
Povinné minimální rezervy = představují částku, kterou musí všechny komerční banky uložit u centrální banky ze všech vkladů Tato částka slouží k regulaci množství peněz v oběhu (nikoli ke krytí ztráty při podnikání banky). %-ní sazbu PMR mění ČNB podle situace v ekonomice.

7 Pokud se sazba PMR zvýší - banky musí větší část vkladů uložit u CB a sníží se částka, kterou mohou půjčit podnikům, domácnostem -> tím se sníží množství peněz v oběhu a tlumí se růst ekonomiky (používá se v době konjunktury). Pokud se sazba PMR sníží – bankám zůstane větší částka, kterou mohou půjčit podnikům, domácnostem -> tím se zvýší množství peněz v oběhu a tlumí se pokles ekonomiky (používá se v období krize a deprese).

8

9 Operace na volném trhu – k ovlivnění množství peněz v ekonomice používá CB také státní cenné papíry, prodejem cenných papírů peníze z oběhu stahuje a nákupem cenných papírů množství peněz v oběhu zvyšuje.

10 Ostatní nástroje monetární politiky
stanovení maximálního rozsahu úvěrů komerčních bank (úvěrové limity) stanovení maximálních úrokových sazeb za úvěry stanovení minimálních úrokových sazeb pro vklady stanovení pravidel likvidity (tj. poměru mezi vklady a úvěry, nebo podíl krytí úvěrů vlastním kapitálem)

11 Otázky a úkoly Zjistěte jaké nástroje monetární politiky využívá v současné době ČNB a v jaké výši? Vypočtěte, jaké množství peněz může být vytvořeno bankami z počátečního depozita Kč ,- Kč za předpokladu, že výše povinných minimálních rezerv je 5 %. Jaký dopad na nabídku peněz může v tomto příkladu mít snížení rezervních požadavků o 1 %?

12 Použité zdroje 1) PALYZOVÁ, Martina a LEŠENAROVÁ, Romana. Ekonomika 3 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN 2) KIPIELOVÁ, Ivana a kol. Bankovnictví pro střední školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: Fortuna, s. ISBN X.


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google