Žít život sloužící Životu „Když přicházíte k němu, kameni živému, jenž od lidí byl zavržen, ale před Bohem je ‚vyvolený a vzácný‘, i vy sami jako živé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
ZNAMENÍ 7 JEŽÍŠOVÝCH ZÁZRAKŮ O NĚČEM VÍC ALIANČNÍ TÝDEN MODLITEB 2014.
NELZE CHÁPAT CÍRKEV BEZ JEJÍHO MATEŘSTVÍ Promluva Svatého Otce Františka na 19. zasedání Světové únie generálních představených ženských řeholí
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Uvedení do křesťanského života
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Pastorační rady farnosti (Donal Harrington – Farní pastorační rady, Problémy a trendy) Je dobré, aby pastorační rady svým způsobem fungování vyhovovaly.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Pátá antiteze (Mt 5,38-42) 5,38 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko, zub za zub'. 39 Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi;
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Motivace křesťanského jednání
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Věřím v Svatých obcování
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
ŽÍT ŽIVOT SLOUŽÍCÍ ŽIVOTU FARNOST? - ŽITÉ KŘESŤANSTVÍ V DNEŠNÍ DOBĚ Praktický seminář o tom, jak se může farnost proměnit v živoucí organismus.
Žít život sloužící Životu.  „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky.
Svědectví – Služba – Slavení Tak ať svítí vaše světlo před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdali slávu vašemu Otci v nebesích. Mt 5,16.
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
3colorsofcommunity.org Zaslíbení z Matouše 18,20 Kde jsou dva nebo tři shromáždění v mém jménu tam jsem já uprostřed nich malé skupiny celostné Kristova.
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Zázrak komunikace s Bohem
Máš dost síly plavat proti proudu?
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Karmelitánský Řád.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Žít život sloužící Životu „Když přicházíte k němu, kameni živému, jenž od lidí byl zavržen, ale před Bohem je ‚vyvolený a vzácný‘, i vy sami jako živé kameny jste budováni jako duchovní dům ve svaté kněžstvo, abyste přinášeli duchovní oběti, příjemné Bohu skrze Ježíše Krista… Vy jste ‚rod vyvolený, královské kněžstvo, národ svatý, lid určený k Božímu vlastnictví‘, (Ex 19,5.6; Dt 7,6) abyste rozhlásili mocné skutky toho, jenž vás povolal ze tmy do svého podivuhodného světla.“ 1 Pt 2,4.5.9 (překlad dle Nová smlouva, KMS)

 „Vidět“: Vnímat zkušenost a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat kroky a praktické jednání VIDĚT – SOUDIT – JEDNAT Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

Co vše se ti vybaví, když se řekne … „POSLÁNÍ CÍRKVE V DNEŠNÍM SVĚTĚ“ ? Jak bys vyjádřil(a) své vlastní křesťanské poslání? Jaké pozitivní zkušenosti máš spojené s odkrýváním a žitím tohoto svého osobního křesťanského poslání? Jaké negativní zkušenosti máš spojené s odkrýváním a žitím tohoto svého osobního křesťanského poslání? Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

Historický exkurs: Od „laos“ k „laikoi“ a zpět Církev jako „parokía“, „ekklésia“ a„koinónia“ Církev jako „ikona Trojice“ Šest plus tři „S“ života a služby církve Typologie možných postojů církve vůči postmoderní společnosti Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

 Prvotní církev: Neexistence „laiků“ v různosti darů a služeb  Církevní otcové: Komplementarita „kleriků“ a „laiků“  Středověk: „Laici“ jako méně „dokonalí“ kleriků a řeholníků  Protireformace: „Laici“ jakožto církev poslouchající a platící  Katolická akce: „Laici“ jako „prodloužená ruka“ hierarchie  Hlavní koncilní proud: „Laici“ jako „kvas“ a „most“ ke „světu“  Teologie osvobození: Komunity jako ostrůvky transformace  Reformní proudy: Diverzifikace „pastoračních služeb“  Obnovné proudy: Mnohost charismat v komunitách a hnutích  Dnešní teologie: Vymizení „laiků“ a hledání syntézy „církve“  Hledání specifičnosti poslání ordinovaných a řeholníků  Poslání církve jako komplexního učednického společenství  Místo „sekulárního charakteru laiků“ – „sekulární poslání církve“  Hledání role a místa církve v postmoderní kultuře a společnosti Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

 „parokía“ = rozptýlení Farnost či diecéze jakožto misijní území, prostor k životu a službě Územní („teritoriální“) farnost, pastorační jednotka, prostory života a služby „missio“ = poslání (Koncil: Gaudium et spes) ODSTŘEDIVÝ SMĚR (tradičně: „svět“)  „ekklésia“ = svolání Církev jakožto různé formy společenství katolických věřících v Krista Komunitní („personální“) farnost, farní obec, farní společenství, komunity „communio“ = společenství (Koncil: Lumen gentium) DOSTŘEDIVÝ SMĚR (tradičně: „církev“)  „koinónia“ = podílnictví Slavící církev jakožto spolupodílnictví na Božím daru spásy Svátostné společenství, eucharistické společenství „mysterium“ = svátost (Koncil: Sacrosanctum concilium) VERTIKÁLNÍ SMĚR (tradičně: „Bůh“) Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

 Putující Boží lid Bůh Stvořitel, přirozená dimenze, rozumová reflexe církev jako společnost s přirozenými vazbami – extrém: liberalismus naslouchání společenským vědám a „selskému rozumu“  Tělo Kristovo Ježíš Kristus, jeho oběť, služba a hlásání slova, skutky lásky církev jako hierarchická organizace – extrém: fundamentalismus naslouchání Božímu slovu a Tradici vykládaným v učení církve  Chrám Ducha svatého Duch svatý, tvůrce společenství a dárce charismat, spiritualita církev jako charismatické společenství – extrém: spiritualismus naslouchání osobnímu povolání, svědomí a charismatům Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

 Slavení („leitúrgia“) Poslání: „To čiňte na mou památku“ (Lk 22,19) Zaslíbení: „Toto je mé tělo… Toto je má krev“ (Mk 14,22.24) Identita: jsme „živou, Bohu milou obětí“ (Ř 12,1)  Služba („diakonia“) Poslání: „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš nebeský Otec“ (Lk 6,36) Zaslíbení: „Cokoli jste učinili tomu z nejmenších, mně jste učinili“ (Mt 25,40) Identita: jsme „činitelé slova“ (Jak 1,22)  Svědectví („martyria“) Poslání: „Jděte do celého světa a kažte evangelium“ (Mk 16,15) Zaslíbení: „Kdo vás slyší, mne slyší“ (Lk 10,16) Identita: jsme „posly Kristovými“ (2 Kor 5,20) Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman – radostné a inspirativní – účinná a milosrdná – odvážné a pokorné

 Společenství Poslání: „Jako jsem já miloval vás, i vy se milujte navzájem“ (Jan 13,34) Zaslíbení: „Kde jsou dva nebo tři…, tam jsem já uprostřed nich“ (Mt 18,12) Identita: jsme „údy těla Kristova“ (1 Kor 12,27)  Spolupráce Poslání: „Kdo je z vás největší, bude vaším služebníkem“ (Mt 23,11) Zaslíbení: „Kdo přijímá vás, přijímá mne“ (Mt 10,40) Identita: jsme „spolupracovníci na Božím díle“ (1 Kor 3,9)  Svatost Poslání: „Učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný srdcem“ (Mt 11,29) Zaslíbení: „Získávejte mi učedníky… a hle, já jsem s vámi…“ (Mt 28,19-20) Identita: jsme „spolunapodobitelé Kristovi“ (Fp 3,17) Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman – láskyplné vztahy a malé skupiny – na základě darů a schopností – odevzdaná a zapálená spiritualita

 Správa Výzva: spolupracující pastýři – „spolupracovníci naší radosti“ (2 Kor 1,24) Model: „Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil“ (Mk 10,45)  Struktury Výzva: duchaplné struktury – „litera zabíjí, ale Duch dává život“ (2 Kor 3,6) Model: „Semeno vzchází a roste samo od sebe“ (Mk 4,27)  Správcovství Výzva: štědrá solidarita – „Bůh má moc zahrnout nás všemi dary své milosti, abychom vždycky měli dostatek všeho, co potřebujeme, a ještě nám přebývalo pro každé dobré dílo“ (2 Kor 9,8) Model: „Kristus byl bohatý, ale pro nás se stal chudým, abychom my jeho chudobou zbohatli“ (2 Kor 8,9) Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman – citlivé a zmocňující vedení – pružné a podpůrné organizování – štědré a efektivní hospodaření

 Reaktivní postoj (snaha o konfliktní či kontrastní vymezení se)  fundamentalismus („extrovertní“ či „konfliktní“ reaktivita)  neokonzervatismus („introvertní“ či „kontrastní“ reaktivita)  „bojové šiky“ či „pouštní oázy“  Rezistentní postoj (snaha o dialogickou či hlubinnou syntézu)  kritický dialog („dialogická“ rezistence či „kritická“ syntéza)  apofatismus („hlubinná“ rezistence či syntéza)  „plavci“ či „potápěči“  Konzumní postoj (nekritický obdiv a snaha veškerá žádná)  zastánci různých New age spiritualit  nekritické formy „civilního náboženství“  „surfaři“ či „utonulí“ Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

1. ? 2. ? 3. ? 4. ? 5. ? Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

Pastorační valčík: osobně, v duchovním doprovázení, ve společenství, v komunitě, v pastorační radě farnosti… Vnímání výzev: vnímání potřeb i bohatství společnosti, obce, církve, diecéze, farnosti, komunity… Vnímání darů: vnímání jedinečnosti osobních i komunitních darů, schopností, zkušeností, tradic, povolání, bohatství… Reflexe a rozlišování: na rozumové i zkušenostní rovině, ignaciánská pravidla rozlišování a dobré volby, znamení „útěchy“ a „neútěchy“ Prorocká odvaha: „rozšiřování hranic myslitelného“ („Out of the Box Thinking“) a k připravování půdy pro novou úrodu a nové struktury „Trojrozměrná“ věrnost: (1) vůči osobní zkušenosti Ducha, (2) vůči Písmu a Tradici a (3) vůči dnešnímu člověku Další materiály: např. Dokumentyhttp:// Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

a nashledanou někdy příště Žít s těmi zde i s těmi tam Být láskou dnešku zítřku nadějí Žít tím co žije a to co umírá Provázet k smrti co život otvírá Žít život sloužící Životu Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman

V následujícím skupině písmen škrtněte pět písmen, takže výsledkem bude jedno srozumitelné slovo v češtině: PP S Ě P T O P L Í S U P M R Á E C N E PP S Ě P T O P L Í S U P M R Á E C N E Níže zobrazených devět smajlíků spojte čtyřmi na sebe navazujícími úsečkami jedním tahem: Petr Hruška: Kurz Emauzy, Tuchoměřice; ilustrace: Daniel Ladman