Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros"— Transkript prezentace:

1 Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros

2 a) Předběžné poznámky 1. fáze: Spiritualita primitivní, prvotní, „praktická“ Křesťanství se projevilo nejprve jako hnutí židovské. Teologická témata i církevní zřízení jsou silně pod vlivem prostředí vzniku. Vztah Boha k jeho lidu se tradičně prožíval v kategorii smlouvy. Byl to vztah, který nevyzýval k nějakému rozumovému hloubání; měly se prostě zachovávat Boží příkazy a nařízení.

3 a) Předběžné poznámky 2. fáze: Spiritualita intelektuální
Vliv helenismu proměňoval křesťanství: cíl života je theoria, poznání, věda, spekulace. V tomto prostředí se projevila podivuhodná změna v pojetí Kristovy nauky: víra a skutky nevedou přímo k dokonalosti, ale umožňují křesťanu kontemplaci, která je jediná opravdová „praxe“ vhodná pro myslícího člověka.

4 praxe (jak uskutečňovat)
a) Předběžné poznámky 2. fáze: Spiritualita intelektuální Vliv helenismu proměňoval křesťanství: cíl života je theoria, poznání, věda, spekulace. V tomto prostředí se projevila podivuhodná změna v pojetí Kristovy nauky: víra a skutky nevedou přímo k dokonalosti, ale umožňují křesťanu kontemplaci, která je jediná opravdová „praxe“ vhodná pro myslícího člověka. Filokalie pojmy (jak myslet) praxe (jak uskutečňovat)

5 a) Předběžné poznámky 3. fáze: Mystika
Uskutečňuje se poznání Boha, spojení s ním, jenom na rovině intelektuálního poznání, nebo je potřeba přímého styku s Bohem, bezprostředního, za všemi pojmy a obrazy? Čím dál tím víc je jim jasno, že „duchovní“ skutečnost v křesťanském smyslu se nedá ztotožnit s tím, co Řekové považovali za duchovní a co je jenom intelektuální realita. Poznání je dáno láskou, vztahem, dobrem tvořené božským a lidským (zbožštění)

6 a) Předběžné poznámky 3. fáze: Mystika
Tradiční obraz Mojžíše, který vystupuje na horu Sinaj, sloužil k tomu, aby se tato otázka vyjasnila. Výstup začíná intelektuálními pojmy, postupuje se od jednoho k druhému, od méně dokonalého k dokonalejšímu, ale když se vystoupí na poslední, zjistí se, že Bůh je ještě daleko. Nezbývá tedy než začít novou cestu, dát se k Bohu stezkou „nevědomosti“, cestou lásky, mystické „extase“.

7 kontemplace (modlitba + symbol)
a) Předběžné poznámky 3. fáze: Mystika extaze kontemplace (modlitba + symbol) nauka (očista pojmů) askeze

8 b) Hlavní teze přednášky
Mystika v životě církve dnes je odpovědí na aspirace dnešního člověka.

9 c) Obsah přednášky 1. Fundamentální služba – Orfeus
– láska k Božímu stvoření – zkušenost vzkříšení 2. OHROŽENÍ dnešního člověka (nerovnost, rozpad vztahů, krize smyslu) 3. Mystika jako odpověď na »eklesiální ateismus« - tajemství - kultura mystiky: naslouchání – chvála – sdílení 4. Konkrétní struktury mystiky

10 1. Fundamentální služba církve
Kristus vyvádí ze smrti – církev je nástrojem v rukách Krista.

11 1. Fundamentální služba církve
- aby lidé přijali útěchu od Pána: „Obraťte se tedy a dejte se na pokání, aby vaše hříchy byly zahlazeny, aby přišla od Pána ona doba útěchy“ (Sk 3,20) - povstat a zvednout hlavu: „vzpřimte se a zdvihněte hlavu“ (Lk 21,28) - neutralizovat smrt a člověk mohl vstoupit do země života (Žl 18,20)

12 1. Fundamentální služba církve
Věřím v Boha jako dialog jako eschatologie Stvoření světa Rozvoj světa Autonomie světa

13 1. Fundamentální služba církve
Velká témata v životě církve – tajemství před našima očima: → hojnost Boží lásky a vztahů (1Jan 4,8) → stvoření z ničeho, ale Bůh tvoří z lásky (Moudr 11,24-26) → Boží láska zcela mění aspirace člověka – touha být milován (Žl 63,1-4) → Boží hledání člověka ústí do vtělení – Bůh v člověku přebývá; zde začíná obnova světě (LG 48); velikonoce → křesťanské společenství zvěstuje světu: zkušenost znovuzrození, přechod ze smrti do života a vzkříšení

14 1. Fundamentální služba církve
Křesťanské společenství je místem, v kterém se zakouší vzkříšení Přechod ze smrti do života můžeme konkrétně zakoušet různými způsoby: → zkušenost lásky: „My víme, že jsme přešli ze smrti do života, a proto milujeme bratry, Kdo nemiluje, zůstává ve smrti“ (1 Jan 3,14) → zkušenost spravedlnosti: všude tam, kde chudí najdou větší možnost života – zde se objevuje Ježíšův kříž → v konzumní společnosti: všude tam, kde se překonává úzkost člověka důvěrou v Boha

15 2. OHROŽENÍ dnešního člověka
Kontext mystiky života a poslání církve: a) sociální nerovnost v možnostech života rozpad základních lidských vztahů radikální protesty a rebelie b) eklesiální ateismus

16 3. Mystika jako odpověď na »eklesiální ateismus«
Tajemství křesťanského společenství → společenství, kde přebývá Bůh, který se v Ježíši Kristu stal jedním z nás a který v Duchu svatém se stal duší naší duše → společenstvím, které je proniknuto přítomností Boží, je polem jeho vlády → místem důvěry a tomu odpovídající praxe → radikálním odlišením se od „prázdného způsobu života, zděděného po předcích“ (1 Petr 1,18)

17 3. Mystika jako odpověď na »eklesiální ateismus«
Projevy tajemství křesťanského společenství → odvozenost → zaostávání → vědomí rozdílu

18 4. Konkrétní struktury mystiky
Jakým způsobem může být mystika přítomná v životě konkrétního křesťanského společenství? Jaká forma života a činnosti křesťanského společenství umožní přebývání Boží mezi námi a projevit se navenek? Kdy je věrohodná, živá a viditelná?

19 4. Konkrétní struktury mystiky
Přípravné fáze kultury mystiky → naslouchání → chvála → sdílení

20 4. Konkrétní struktury mystiky
Obsah kultury mystiky → přicházení (naslouchání) → přijetí (potlesk, chvála; služba Boží; společenství; proměna, uzdravení) → sdílení (touha hovořit)

21 5. Shrnutí Tři základní spirituálně-pastorační dimenze života a poslání církve: 1. oficium (úřad odvozující svoji legitimitu založením Kristem a prvotní církví; 2. služby a úkoly (zakládají svoji legitimitu na obdarování charismatem, které projde rozlišením církve); 3. mystika (zakládá svoji autoritu na zaslíbení věrnosti dané člověku v procesu zbožštění – prožívání dovršeného života /proměna/: proroctví)


Stáhnout ppt "Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros"

Podobné prezentace


Reklamy Google