EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Název vzdělávacího materiálu
Ing. Veronika Dostálková MBA
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Účtování obchodních společností- korporací
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Charakteristika ručení
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Název projektu: Moderní škola
UPVK_2003 Podnikové hospodářství 1 podzim 2015
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Transkript prezentace:

EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

STRUKTURA VYUČOVACÍ HODINY  I. OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ  II. VÝKLAD  III. SHRNUTÍ – UPEVŇOVÁNÍ PROBRANÉHO UČIVA  IV. ZÁVĚR – ULOŽENÍ DOMÁCÍHO ÚKOLU

I.OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ číslo 1  Co znamená obchodní společnost?  Obchodní společnost je právnická osoba založená za účelem podnikání. Zakládají ji jak fyzické, tak právnické osoby společenskou (případně zakladatelskou) smlouvou tzv. společníci. Výjimečně může obchodní společnost založit i jedna osoba zakladatelskou listinou ve formě notářského zápisu.  Společnost je založena uzavřením společenské (zakladatelské) smlouvy – její obsah udává obchodní zákoník. Společnost vzniká dnem, kdy byla zapsána do obchodního rejstříku, stává se právním subjektem.

číslo 2  Vyjmenujte charakteristické znaky obchodních společností. o Ručení – pokud by společnost nebyla schopna platit svým dodavatelům nebo platit jiné dluhy, hradí tyto závazky společníci. Ručení znamená do jaké výše musí společníci tyto závazky hradit. Podle druhu společnosti ručí: o - vkladem = na úhradu závazků se použije celý majetek společnosti včetně vkladů společníků. o - osobním majetkem = na úhradu závazků se použije nejen celý majetek společnosti, vklady společníků, ale i osobní majetek společníků. o Vklad – většina společností má povinnost vytvořit při svém založení majetek, který je tvořen vklady jednotlivých společníků a tvoří základní kapitál společnosti. o Řízení – každá společnost si stanovuje, kdo ji bude řídit /všichni společníci nebo volí orgány společnosti/, v některých případech je způsob řízení stanoven obchodním zákoníkem. o Rozdělování zisku – způsob rozdělení zisku je dán obchodním zákoníkem a společenskou smlouvou.

číslo 3 oJoJaké existují druhy obchodních společností? oOoObchodní společnosti: oOoOSOBNÍ - veřejná obchodní společnost /zkratka v.o.s./ o-o- komanditní společnost /zkratka k.s./ oKoK APITÁLOVÉ - společnost s ručením omezeným /zkratka s.r.o./ o-o- akciová společnost /zkratka a.s./

číslo 4 o Vyjmenujte charakteristické znaky – veřejné obchodní společnosti a společnosti s ručením omezeným. v.o.s. s.r.o. Počet zakládajících členůminimálně 2minimálně 1, maximálně 50 Výše základního kapitálunení povinnáminimálně Kč ,– vklad společníka minimálně Kč ,– Ručeníosobním majetkemdo výše vkladu Řízenívšichni společníciorgány-jednatelé, valná hromada Rozdělování zisku rovným dílem podle výše vkladů

II.VÝKLAD Komanditní společnost – osobní obchodní společnost.  1/ založení, vznik komanditní společnosti  2/ charakteristické znaky komanditní společnosti:  počet zakládajících členů  výše základního kapitálu  výše vkladů společníků  ručení společníků  řízení společnosti  rozdělování zisku, úhrada ztráty  3/ zrušení, zánik komanditní společnosti

Rozpracování výkladové části Otázka č. 1 Jak se vytváří komanditní společnost? oKomanditní společnost je založena uzavřením společenské smlouvy, její obsah udává obchodní zákoník. oZápisem do obchodního rejstříku vznikne komanditní společnost.

Otázka č. 2 Kolik členů zakládá komanditní společnost?  Komanditní společnost zakládají minimálně 2 společníci,  z nichž jeden je komplementář a jeden je komanditista

Otázka č. 3 Jaká je výše základního kapitálu a vkladů společníků komanditní společnosti? o Základní kapitál k.s. není povinný, o pouze je povinný vklad pro komanditistu minimálně ve výši Kč 5.000,–.

Otázka č. 4 Jak ručí za závazky společnosti společníci komanditní společnosti? oRoRučení: okokomplementáři – osobním majetkem okokomanditisté – do výše vkladu

Otázka č. 5 Kdo se podílí na vedení a řízení k.s.? Otázka č. 6 Jaký je způsob rozdělení zisku v k.s.? oKoKomanditní společnost řídí komplementáři. oRoRozdělování zisku: oKoKomplementáři – rovným dílem oKoKomanditisté – podle výše vkladů

Otázka č. 7 Kdo uhradí v k.s. případnou ztrátu? Otázka č. 8 Jak zanikne komanditní společnost? oZoZtrátu k.s. hradí komplementáři rovným dílem. oZoZánik společnosti probíhá ve dvou krocích: o1o1/ zrušení - vypořádání závazků společnosti (s likvidací, bez likvidace, prohlášením konkurzu, smrtí komplementáře) o2o2/ zánik - výmaz z obchodního rejstříku /zánik právní subjektivity/.

III.SHRNUTÍ – upevňování probraného učiva. o Kontrolní otázky: o 1/ Popište zahájení podnikání komanditní společnosti. o 2/ Kolik společníků musí minimálně založit komanditní společnost? o 3/ Je povinností komanditní společnosti vytvářet základní kapitál? o 4/ Který ze společníků komanditní společnosti má předepsán minimální vklad? o 5/ Jak ručí za závazky společnosti společníci komanditní společnosti? o 6/ Kdo řídí komanditní společnost? o 7/ Jak si dělí zisk mezi sebou společníci komanditní společnosti? o 8/ Kdo uhradí ztrátu komanditní společnosti? o 9/ Jak provedete ukončení podnikání komanditní společnosti?

IV. ZÁVĚR – uložení domácího úkolu. o Vypracovat písemně příklad podle zadané předlohy. Domácí úkol odevzdat příští vyučovací hodinu. o Příklad pro domácí úkol o Komanditní společnost dosáhla zisku Kč ,–. Bylo rozhodnuto, že 20 % zisku bude rozděleno mezi všechny společníky. Členy společnosti jsou 2 komplementáři a 3 komanditisté. Zisk v souladu se společenskou smlouvou se dělí rovným dílem mezi komplementáře a komanditisty. Komplementáři si dělí zisk rovným dílem, komanditisté podle výše vkladů. o Vklady komanditistů: p. Černý Kč ,–, p. Tenký Kč ,–, p. Tlustý Kč ,–. o Vypočítejte skutečně rozdělený zisk na každého člena společnosti.

Řešení domácího úkolu. Komanditní společnost pro všechny členy rozdělí zisk Kč ,– (tj. 20 % z Kč ,–), společníci se dělí rovným dílem: Kč ,– zisku pro komplementáře: dělí se rovným dílem, tj. každý komplementář Kč ,– Kč ,– zisku pro komanditisty: dělí se podle výše vkladu (tj : = 2) Kč 2,– zisku na Kč 1,– vkladu Rozdělený zisk k.s.:1. komplementářKč ,– 2. komplementářKč ,– Komanditisté: p. Černý Kč ,– p. Tenký Kč ,– p. Tlustý Kč ,–

Zdroj: Česká republika. Obchodní zákoník: a další zákony, prováděcí předpisy. In: zákon č. 513/1991 Sb. Ostrava: Sagit, 2010, roč. 2010, č. 799, ISBN