Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Účetnictví vedou všechny účetní jednotky.
Účetními jednotkami jsou: a) právnické osoby; b) zahraniční subjekty podnikající na území ČR; c) podnikatelé (FO), s ročním obratem vyšším než 25 mil. Kč; d) podnikatelé (FO), které se tak rozhodnou; e) sdružení, pokud jeden ze členů je právnická osoba. Úkolem účetnictví je přesné zachycení hospodářských operací v peněžních jednotkách soustavně, nepřetržitě a správně.

3 Základní funkcí účetnictví je shromažďování,
zaznamenávání a vyhodnocování informací o hospodaření podniku za určité zdaňovací období, které jsou důležité pro další rozhodování a řízení. Sleduje stav a pohyb majetku, zdroje krytí majetku, náklady, výnosy v celém průběhu účetního období. Na základě těchto údajů se sestavují dva základní výkazy: rozvaha; výsledovka.

4 Základem pro účetnictví je rozvaha, která zobrazuje složení a hodnotu majetku, zdrojů krytí tohoto majetku nejčastěji ve dvou fázích: 1. na počátku účetního období; s těmito stavy jednotlivých položek v účetnictví otevíráme (počáteční stavy položek). 2. na konci účetního období; tyto stavy vznikají na konci účetního období, po provedení inventarizace majetku a závazků (konečné stavy položek).

5 Otevírání účtů a účtování
Účtování firem začíná otevřením rozvahových účtů. V rozvaze rozlišujeme účty aktivní a pasivní. Podle povahy účtů zapíšeme počáteční stavy a to tak, že: aktivní účet – počáteční stav zapisujeme na stranu MD (Má dáti); účtujeme – přírůstek účtu na stranu MD; – úbytek účtu na stranu D; pasivní účet – počáteční stav na stranu D (Dal); účtujeme – přírůstek účtu na stranu D; – úbytek účtu na stranu MD.

6 Účetní případy jsou zaznamenávány písemně na
určené účetní doklady, které musí splňovat veškeré náležitosti a poté jsou zpracovány a zaneseny do účetních knih. Účetní doklad je třeba vyhotovit v době, kdy účetní případ vznikl, zápis musí být pravdivý a průkazný. Základní účetní knihy: Deník – jsou zápisy účetních případů uspořádané časově za sebou; 2. Hlavní kniha – zápisy účetních případů jsou tříděny podle jednotlivých účtů účtové osnovy.

7 PODVOJNÝ ZÁPIS Každý účetní případ je zaznamenán minimálně na dva účty a to vždy na stranu Má dáti jednoho a na stranu Dal druhého účtu, vzniká podvojný zápis, který uvádíme v peněžních jednotkách. Tyto účty označujeme jako účty souvztažné a zápisy na nich jako souvztažné zápisy. 7

8 Ukázka: Podnik vykázal v počáteční rozvaze stav účtu Pokladna ve výši Kč. V průběhu měsíce nakoupil materiál za Kč za hotové. MD Pokladna D MD Materiál D PS 10.000

9 Podnik vykázal v počáteční rozvaze stav účtu
Krátkodobý bankovní úvěr ve výši Kč. V průběhu měsíce proběhla splátka úvěru z bankovního účtu ve výši Kč. MD Úvěr D MD Banka D PS


Stáhnout ppt "ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS"

Podobné prezentace


Reklamy Google