Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz: ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz: ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rozvaha je přehled aktiv a pasiv podniku sestavená
k určitému dni, který nazýváme rozvahový den. Pro školní účely se používá T-forma rozvahy, kdy v levé části se uvádějí aktiva a pravá část je určena pro pasiva. Uprostřed rozvahy je uvedeno datum, ke kterému je rozvaha sestavována. Schéma rozvahy: Aktiva Rozvaha k …… Pasiva Dlouhodobý Vlastní a cizí a oběžný zdroje krytí majetku majetek

3 Druhy rozvahy: zahajovací (při založení podniku) počáteční (na počátku nového účetního období) řádná (na konci účetního období) V průběhu účetního období (12 měsíců po sobě jdoucích) se rozvahové položky několikrát změní, podle toho, kolik bylo zaúčtováno účetních případů na rozvahových účtech a jaký byl hospodářský výsledek.

4 Každé aktivum nebo pasivum uvedené v rozvaze
slovním označením a peněžním vyjádřením označujeme jako rozvahovou položku. Rozvaha se sestavuje na podkladě informací z účetnictví. Po sestavení rozvahy se strana aktiv musí rovnat straně pasiv. (Bilanční rovnice) V průběhu roku může dojít z různých mimořádných důvodů (např. rozsáhlá škoda na majetku) k sestavení mimořádné rozvahy.

5 Aktiva a pasiva Aktiva a pasiva jsou v rozvaze uvedena v peněžním
vyjádření. Výše aktiv a pasiv v peněžním vyjádření se nazývá rozvahový stav. Aktiva – představují majetek podniku, který je členěn na dlouhodobý a oběžný Pasiva – jsou zdroje krytí majetku, které členíme na vlastní a cizí Z toho vyplývá, že každý majetek, se kterým podnik hospodaří, byl financován buď vlastním nebo cizím zdrojem krytí.

6 Sestavení rozvahy Příklad:
Podnikatel provedl inventuru ve své firmě k s těmito výslednými údaji: Materiál na skladě Kč Stroje Kč Peněžní prostředky Kč Dlužná částka dodavateli Kč Úvěr Kč Základní jmění ?

7 Aktiva Rozvaha k 31. 12. …. Pasiva
Materiál Úvěr Peněžní prostř Dluh dodav Stroje Zákl. jmění Aktiva celkem Pasiva celkem Pokud není stanovena výše základního jmění, lze jej vypočítat tzv. bilanční rovnicí a výši základního jmění uvedeme do rozvahy, protože se rozvaha musí rovnat. Aktiva Pasiva Základní jmění − =

8 Společné procvičování
Sestavíme rozvahu z těchto údajů (částky jsou uvedeny v tisících Kč) Podnik k má na základě provedené inventury konečné stavy u těchto položek: Budovy Kč, pozemky Kč, materiál na skladě 800 Kč, výrobky 300 Kč, obaly 20 Kč, úvěr 420 Kč, závazek k dodavatelům 150 Kč, rezervní fond 90 Kč, nerozdělený zisk 100 Kč, základní jmění?

9 Aktiva – Pasiva = Základní jmění
Řešení: Výpočet základního jmění: Aktiva – Pasiva = Základní jmění 7.120 − (420 −150 − 90 −100) = 6.360

10 Procvičování: Určete, které z uvedených položek jsou aktiva a které pasiva: 1. Stroje 2. Dodavatelé 3. Pohledávky 4. Materiál 5. Úvěr 6. Peníze v pokladně 7. Ceniny 8. Zaměstnanci 9. Peníze na bankovním účtu 10. Budovy a haly

11 Řešení: 1. aktiva 2. pasiva 3. aktiva 4. aktiva 5. pasiva 6. aktiva 7. aktiva 8. pasiva 9. aktiva 10. aktiva


Stáhnout ppt "ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz: ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google