Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Digitální učební materiál
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – souvětí souřadné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí souřadné (parataktické)
Spojky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Věta jednoduchá a souvětí.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Interpunkce v souvětí podřadném
Interpunkce v souvětí Cvičení.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Významové poměry mezi hlavními větami
Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy:
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová

Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. 1. VH jsou připojovány pomocí spojovacích výrazů. 2. Spojovací výrazy vyjadřují různé významové vztahy – poměry mezi větami.

Slučovací poměr  obsahy vět jsou k sobě volně přiřazovány Spojovací výrazy  spojky: a, i, ani, nebo, anebo, či  příslovce: potom, pak, napřed, nakonec, také  dvojité výrazy: hned-hned, jednak-jednak, ať-nebo, ani-ani Před spojkami a, i, ani se čárka nepíše! Nikdy jsem dům nechtěl ani ho chtít nebudu.

Zapamatuj si!  spojka nebo, či ve slučovacím poměru zdůrazňuje volbu z více možností – v tomto případě čárku nepíšeme Peníze můžeš dát do peněženky nebo na stůl.  před všemi ostatními výrazy čárku píšeme (pokud není mezi nimi spojka a) Učím se dobře fyziku, také angličtina mi jde. Chvíli počkáme na zástávce a pak vyrazíme.

Odporovací poměr  obsah jedné věty popírá nebo omezuje obsah věty druhé  spojovací výrazy: ale, však, avšak, naopak, jenže, a přece, a přesto  dvojité výrazy: sice-ale, ne-ale ani, ne tak-jako spíše Před všemi spojkami píšeme čárku. Dnes je krásný den, ale stejně budu doma. Je alergický ani ne tak na pyl, jako spíš na prach.

Stupňovací poměr  obsah jedné věty stupňuje jistý význam věty druhé  spojovací výrazy: ba, ba i, ba ani, a, i, dokonce, dokonce i  dvojité výrazy: nejen-ale i, nejen-nýbrž, nejen-ale dokonce Před všemi spojkami píšeme čárku. Všichni byli spokojení, dokonce i počasí jim vyšlo.

Vylučovací poměr  obsahy hlavních vět se vylučují: platí-li obsah jedné, neplatí obsah druhé  spojovací výrazy: nebo, anebo, či, buď- anebo, buď-nebo Věty oddělujeme čárkou. Budeš poslouchat, nebo ti nekoupím dárek. Buď se budeš snažit, nebo nedostaneš zaplaceno.

Důsledkový poměr  obsah jedné věty vyjadřuje důsledek věty druhé  spojovací výrazy: a tak, a tedy, a proto, a tudíž Věty oddělujeme čárkou. Nebyla jsem spokojena se službami hotelu, a tak si budu stěžovat.

Pozor!  před spojkami a tak, a tím nepíšeme čárku, pokud vyjadřují způsob synonymní ke spojení tím způsobem Na začátku cesty si sundal boty a tak (a tím způsobem) šel až do cíle. Pletla čepice a šály a tím (tím způsobem) si vydělávala na živobytí.

Použitá literatura Havránek, B. – Jedlička, A.: Stručná mluvnice česká. Praha Kolektiv autorů Ústavu českého jazyka FF MU: Příruční mluvnice češtiny. Praha Janovec, L. a kol.: Na co se často ptáte. Jak používat čárku a další interpunkční znaménka. Praha Mašková, D.: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč 2005.