Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9., 1. 2. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Čárka před spojkou a ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace: materiál je určen pro žáky 9. ročníku zabývá se pravidly interpunkce, s nimiž mají žáci často potíže uvádí příklady vět

3 ČÁRKA PŘED SPOJKOU A stručná pravidla pro psaní čárky před spojkou a

4 Kdy čárku NEPÍŠEME O Náš pes je velmi mlsný a nejraději má vařená játra s omáčkou. O Dostane vždy plnou misku a celou ji vylíže do posledního kousku. O před spojkou a (i, ani, nebo) nepíšeme čárku v případě, že jsou spojeny věty v poměru SLUČOVACÍM

5 Kdy čárku PÍŠEME... POMĚR STUPŇOVACÍ POMĚR DŮSLEDKOVÝ POMĚR ODPOROVACÍ

6 ODPOROVACÍ O Všichni žijí nejnovějšími drby na Facebooku, a já se o ně vůbec nezajímám. O Sousedův psík není ani trochu vycvičený, a náš Punťa dokáže jezdit v košíku na kole.

7 STUPŇOVACÍ O Ona bývá hodně často nemocná, a dokonce už má za sebou tři operace. O Martin se vždy účastnil biologické olympiády, a letos dokonce vyhrál krajské kolo.

8 DŮSLEDKOVÝ O Došla nám doma káva, a tak jsem si uvařil alespoň černý čaj. O Ideál krásy v časopisech předkládá nezdravou hubenost, a proto se mnohé dívky potýkají s anorexií či bulimií.

9 PÍŠEME – VEDLEJŠÍ VĚTA VLOŽENÁ O Ve Francii jsme obdivovali řádky levandule, které se táhly do dáli, a vdechovali její opojnou kořeněnou vůni. O Tato rostlina se pěstuje v mnoha kultivarech, které vznikly křížením, a stále se daří šlechtit nové odrůdy.

10 PÍŠEME – BLIŽŠÍ URČENÍ O Na žaludek jsou nejlepší bylinky, a to máta a pelyněk. O Mnohá zvířata se lidem navzájem pletou, a to hlavně mýval a panda červená.

11 PÍŠEME – VLOŽENÝ VÝRAZ O Na lyžařský kurz jedeme zítra, tj. v pondělí, a vracíme se v neděli. O Horská služba mi ošetřila fraktúru, tj. zlomeninu, a odvezla mě do nemocnice.

12 Použité zdroje: O www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,"

Podobné prezentace


Reklamy Google