Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní vztahy k nemovitostem
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Podpis smlouvy. Na katastr podán návrh na vklad Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti.
Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Finalizace akvizičního procesu
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Zajištění a utvrzení dluhu
Obchodní společnosti.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.
Smlouvy o převodu nemovitostí Panel 26. dubna 2007 JUDr. Daniela Kovářová, Plzeň JUDr. Radomil Macek, Lanškroun JUDr. Jan Luhan, Lysá nad Labem.
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Listy vlastnictví - číslovány v rámci katastrálního území
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Obchodní závazkové vztahy
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
(od veřejný seznam) advokátní koncipienti
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Struktura obchodní smlouvy
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Daň darovací Darování majetku =
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
INVESTORSKÁ ČINNOST Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Veřejnoprávní smlouvy
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Krajíčková, Krčmářová, Matušková, Rubešová Brno prosinec 2008
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Umisťování staveb.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Modelace úvěru BD Vánek
Stavební pozemky (teze)
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž

Teorie – shrnutí Kupní smlouva (stejně jako jiná kterákoliv jiná smlouva) zakládá převod vlastnického práva – derivativní (odvozené) nabytí vlastnického práva Převod vlastnického práva je dvoufázový: titulus – právní důvod (kupní smlouva) modus – právní způsob Nemovité věci evidované v KN: modus = vklad vlastnického práva do KN (intabulační princip)

Kupní smlouva - obecně Kupní smlouvou se zakládá mezi smluvním stranami závazkový právní vztah, jehož účelem je převod vlastnictví z prodávajícího na kupujícího Podstatné náležitosti: předmět koupě (věc, spoluvlastnický podíl k věci, soubor věcí, práva a jiné majetkové hodnoty, pokud to jejich povaha připouští) cena Vedlejší ujednání např. splatnost kupní ceny, prohlášení smluvních stran, předání věci atd. Forma písemná: je-li předmětem koupě nemovitost ústní: v ostatních případech

Kupní smlouva v praxi Strany smlouvy Určení předmětu koupě Ujednání o kupní ceně Ostatní ujednání smluvních stran Datum uzavření smlouvy, podpisy smluvních stran

Strany smlouvy Strany smlouvy: prodávající a kupující Subjekty práva – fyzické a právnické osoby Strany smlouvy je třeba jednoznačně určit fyzické osoby: jméno, adresa bydliště, rodné číslo (datum narození) právnické osoby: název, sídlo, IČO Strany jednají osobně x možnost zastoupení smluvní zastoupení (plná moc) zastoupení zákonné (např. mezi rodičem a dítětem) Právnické osoby jednají prostřednictvím statutárního orgánu např. jednatel (s.r.o.), společník (v.o.s.), správní rada (a.s.)

Strany smlouvy - příklad

Určení předmětu smlouvu Předmět smlouvy musí být určen jednoznačně – stejně jako na listu vlastnictví (LV) Pozemek – příklad určení parcela č. parc. 431/24, orná půda o výměře 730 m2 , kat. území Tehov u Říčan, zapsaná v katastru nemovitostí u Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj, Katastrální pracoviště Praha - východ na LV č. 497 pro obec Tehov, kat. ú. Tehov u Říčan Budova – příklad určení rekreační chata čp. 83 v kat. území Kdyně postavená na parcele č. parc. 802, zapsaná v katastru nemovitostí u Katastrálního úřadu pro Plzeňský kraj, Katastrální pracoviště v Domažlicích na LV č. 982 pro katastrální území Kdyně Prodává-li se spoluvlastnický podíl, je třeba ho určit Prodej věci „jak stojí a leží“ – prodávající neodpovídá za její vady

Ujednání o kupní ceně Cena je předmětem dohody Úhrada kupní ceny ale: cenu je třeba sjednat v souladu s obecně závaznými právními předpisy, jinak je smlouva neplatná Úhrada kupní ceny úhrada v hotovosti (max. 15 000 eur) bezhotovostní úhrada převzetí hypotéky Okamžik úhrady kupní ceny před uzavřením kupní smlouvy (např. v souvislosti s uzavřením smlouvy o budoucí kupní smlouvě) ke dni uzavření kupní smlouvy přede dnem provedení vkladu (např. do 15 dní po podpisu smlouvy) po dni provedení vkladu

Zajištění nároku na úhradu kupní ceny a na převod vlastnického práva Zástavní právo společně s kupní smlouvou se uzavře zástavní smlouva, kde kupující poskytuje kupovanou nemovitost jako zástavu za uhrazení kupní ceny Odkládací podmínka účinnost smlouvy uhrazením kupní ceny Notářská úschova

Ostatní ujednání – příklady Prohlášení prodávajícího o tom, že je vlastník věci + uvedení nabývacího titulu Prohlášení prodávajícího, že na nemovitosti neváznou dluhy, věcná břemena, zástavní práva nebo jiné právní povinnosti Prohlášení kupujícího, že si nemovitost prohlédl a byl seznámen s jejím stavem Prohlášení prodávajícího ohledně vlastností nemovitosti např.: pozemek je na základě rozhodnutí stavebního úřadu určen k výstavbě rodinného domu Závazek stran poskytnout součinnost v řízení o povolení vkladu vlastnického práva do KN + řešení eventuality zamítnutí návrhu na vklad či zastavení řízení Prohlášení o tom, že smlouva nebyla uzavřena v tísni za nápadně nevýhodných podmínek

Datum, podpisy Smlouva musí být datována Podpisy smluvních stran musí být umístěny na jedné listině Podpisy musí být úředně ověřeny (v tomto případě může ověřit i advokát) Není nutné, aby obě strany byly podpisu smlouvy přítomny současně