Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ"— Transkript prezentace:

1 Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Téma: Bezúplatné a úplatné převody na obec Vypracoval: Renáta Kempná, oddělení privatizace a převodů Místo konání: Bělá ve Slezsku

2 Osnova Zákon a co nám umožňuje Bezúplatné převody na obec
Právo provést stavbu Geometrický plán Žádosti Směny

3 Zákon a co nám umožňuje Podle zákona o Státním pozemkovém úřadu je možné na obce realizovat převody bezúplatné a úplatné, ale pouze za předpokladu splnění zákonem stanovených podmínek (zákon č. 503/2012 Sb., poslední novela č. 185/2016 Sb., účinná od ).

4 II. Bezúplatné převody na obec - § 7 odst. 1
Podle § 7 odst. 1 SPÚ bezúplatně převede zemědělské pozemky na základě písemné žádosti obce do jejího vlastnictví, v jejímž katastrálním území se nacházejí, a to jde-li o pozemky v zastavěném území, jsou-li určeny k zastavění veřejně prospěšnou stavbou („VPS“), v zastavitelné ploše, jsou-li určeny k zastavění VPS, určené rozhodnutím o umístění stavby k zastavění, jsou-li určeny k zastavění VPS, zastavěné budovami nebo stavbami, které jsou nemovitostmi ve vlastnictví obce, v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše určené územním plánem nebo regulačním plánem k realizaci veřejné zeleně nebo k realizaci veřejně prospěšných opatření anebo již k těmto účelům využité.

5 II. Bezúplatné převody na obec - § 7 odst. 2
Podle § 7 odst. 2 SPÚ bezúplatně převede na základě písemné žádosti obce do jejího vlastnictví silniční pozemky pod místními komunikacemi nebo pod účelový komunikacemi, pokud obec uvedené komunikace vlastní, silniční pomocné pozemky a pozemky tvořící silniční ochranné pásmo U bezúplatných převodů silničních pozemků musí být zřejmé, že se na daném pozemku nachází těleso pozemní komunikace (prověřuje se místním šetřením). Skutečnost, že obec má pozemek zařazený v pasportu místních komunikací, nezakládá právo na převod!

6 II. Bezúplatné převody na obec - změna ÚPD
V případě změny územně plánovací dokumentace („ÚPD“) či změny rozhodnutí o umístění stavby (§ 8 odst. 1), obec je povinna zemědělský pozemek převést zpět za stejných podmínek, za jakých byl na obec převeden a to ve lhůtě do 90-ti dnů od nabytí právní moci změny ÚP nebo nabytí právní moci rozhodnutí o umístění stavby, jestliže nebude možné pozemek převést zpět, protože bude ve vlastnictví třetí osoby, je obec povinna ve stejné lhůtě poskytnout SPÚ finanční náhradu. Ocenění pozemku při nedodržení účelu – oceněno dle současného stavu pozemku podle cenových předpisů (vyhlášky) platných ke dni uzavření převodní smlouvy, obec hradí náklady na ocenění.

7 II. Bezúplatné převody na obec - obecná ustanovení
Bezúplatné převody pozemků na základě žádostí podle § 7 podaných do se dokončí podle zákona č. 503/2012 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely č. 185/2016 Sb., pokud byly splněny zákonné podmínky pro tento převod (zejména pozemky určené k zastavění stavbami pro bydlení, o které již obce v současné době nemohou žádat).

8

9

10

11

12

13 III. Úplatné převody na obec - § 10 odst. 1
Podle § 10 odst. 1 SPÚ úplatně převede na základě písemné žádosti obce zemědělský pozemek nebo jeho oddělenou část v podobě parcely nacházející se v jejím katastrálním území v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, který je pravomocným rozhodnutím o umístění stavby („ÚR“) určen k zastavění stavbou ve prospěch této obce.

14 III. Úplatné převody na obec - obecná ustanovení
Žádost o úplatný převod musí být podána až po vydání ÚR. Úhrada nákladů na ocenění je podmínkou uzavření smlouvy – není-li uhrazeno, kupující se stává dlužníkem! Podle novely zákona o SPÚ je zrušena povinnost marného nabídnutí oprávněným osobám podle zákona č. 229/1991 Sb. Úplatné převody pozemků na základě žádostí podle § 10 podaných do se dokončí podle zákona č. 503/2012 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely č. 185/2016 Sb., pokud byly splněny zákonné podmínky pro tento převod (tzn., že tyto pozemky musejí být marně nabídnuty oprávněným osobám).

15 IV. Právo provést stavbu
Za účelem vydání ÚR a stavebního povolení na příslušnou stavbu je nutné písemně požádat Krajský pozemkový úřad o vydání souhlasu s touto stavbou přílohou musí být situace stavby včetně záborového elaborátu po prověření pozemku bude žádost zaslána na odbor řízení privatizace a převodu majetku na ústředí SPÚ příslušný odbor SPÚ je kompetentní pro vydání stanovisek pro správní řízení v souvislosti dotčení pozemků trvalým záborem a stanovení podmínek pro budoucí majetkoprávní vypořádání.

16 V. Geometrický plán …část pozemku, bude tato část pozemku oddělena.
Geometrický plán ověřený příslušným katastrálním úřadem předkládá žadatel. Náklady na vyhotovení GP hradí v plné výši žadatel. Na základě písemné žádosti obce, vydá příslušný Krajský pozemkový úřad souhlas s vyhotovením předmětného GP. V případě již existujícího GP, Součástí GP musí být vždy souhlas příslušného stavebního úřadu s dělením pozemku.

17 VI. Žádosti Po obdržení příslušné žádosti KPÚ posuzuje oprávněnost daného převodu prověření pozemku podle ust. § 6 zákona o SPÚ, zajištění, popř. kontrola nabývacích dokladů na Čs. stát, zajištění místního šetření (např. u pozemních komunikacích) zda-li převodu nebrání práva třetích osob atd. V současné době KPÚ pro Moravskoslezský kraj eviduje cca 200 rozpracovaných žádostí obcí, o cca 650 pozemků v rámci celého kraje. Žádosti je nutno podávat s dostatečným časovým předstihem (zejména v případě získání dotačního titulu).

18 Formuláře žádostí

19

20

21 …další možnost - směny pozemků…

22 Děkujeme za pozornost !


Stáhnout ppt "Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google